Cars & Bikes

Zwitserse studenten verpulveren wereldrecord acceleratie met EV

mythen wereldrecord

Heren, gesp je veiligheidsgordels vast, want een aantal Zwitserse studenten hebben een nieuw wereldrecord gevestigd voor de acceleratie van elektrische auto's dat je sprakeloos zal achterlaten. Stel je dit voor: van nul naar 100 km/u in minder dan een seconde. Ja, je leest het goed, deze EV genaamd 'Mythen' is het gelukt.

‘Mythen’ schrijft autogeschiedenis

Een team knappe koppen, afkomstig van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETHZ) en de Hochschule Luzern, heeft autogeschiedenis geschreven met hun creatie – “Mythen”. ETHZ verklaarde trots: “Guinness World Records heeft bevestigd dat Mythen het vorige wereldrecord voor de acceleratie van elektrische voertuigen heeft verbroken.”

Sprint waar je ‘u’ tegen zegt

Dus, wat heeft ‘Mythen’ gedaan dat autoliefhebbers zo in extase brengt? Het elektrische voertuig sprintte van 0 naar 100 kilometer per uur in een verbluffende 0,956 seconden. Dat is een stuk sneller dan de acceleratie van de snelste cabrio ter wereld.

Vorige wereldrecord verpulverd

Deze verbazingwekkende prestatie heeft het vorige wereldrecord van 1,461 seconden, dat in september vorig jaar werd neergezet door een team van de Universiteit van Stuttgart, met meer dan een derde verpulverd.

30 studenten

Ongeveer dertig geniale studenten, leden van de Academic Motorsports Club Zurich (AMZ), hebben het grootste deel van een jaar hun bloed, zweet en versnellingen in dit project gestopt. Ze hebben elk onderdeel ontworpen en geoptimaliseerd, van de printplaten tot het chassis en de batterij.

Beest op de weg

De ‘Mythen’ is een lichtgewicht, met een gewicht van slechts 140 kilogram. Wat maakt het een beest op de weg? Een verbluffende 240 kilowatt aan vermogen, wat zich vertaalt naar ongeveer 326 pk. En wie had de eer om het stuur vast te houden? Niemand minder dan Kate Maggetti, een vriendin van deze briljante geesten die werd gekozen vanwege haar “lichte lichaamsgewicht” en haar onverschrokkenheid in het aangezicht van deze elektrificerende uitdaging.

‘Intens, maar unieke ervaring’

Yann Bernard, hoofd van de motorafdeling bij AMZ, vertelde: “Werken aan het project naast mijn studie was erg intens. Maar zelfs zo was het erg leuk om met andere studenten samen te werken om voortdurend nieuwe oplossingen te bedenken en in de praktijk te brengen wat we in de klas hebben geleerd.” Hij voegde eraan toe: “En natuurlijk is het absoluut een unieke ervaring om betrokken te zijn bij een wereldrecord.”

Bekijk hieronder de beelden van ‘Mythen’ die het wereldrecord acceleratie van een EV verpulverd:

Watch on YouTube