Bij de term ‘mooie wagen’ denk je al gauw aan een supercar van de bekende merken. Of aan een Rolls Royce als het meer gaat om de uitstraling. Het kan ook anders zoals Morgan Motorcars laat zien. Zij weten de romantiek van de oldtimer te combineren met de ongekende robuustheid van een offroad wagen. De Morgan Plus Four CXT is dan ook een verfrissend model met een bijzondere uitstraling en dito prestaties.

Morgan Plus Four CXT

De zichtbare kooiconstructie laat al bij een eerste aanblik zien dat de Morgan Plus Four CXT geen wagen is om mee te spotten. Het ding ziet er charmant uit, maar is extreem robuust en perfect geschikt voor moeilijk begaanbaar terrein. De offroad-versie van de Plus Four heeft een verhoogde ophanging, een externe rolkooi en een elektronisch gestuurd sperdifferentieel. Kortom, het type wagen waar je dus wel in gezien wilt worden.

Morgan Plus Four CXT

Klaar voor het echte avontuur

Morgan zet de wagen in de markt als de ideale metgezel voor avonturen over land. Dat lijkt een understatement, de wagen oogt namelijk meer dan alleen robuust. De rolkooi doet in ieder geval vermoeden dat de Morgan Plus Four CXT wel tegen een stootje kan, alhoewel het natuurlijk te hopen is dat er nooit iets mee gebeurt. De CXT is daarnaast ook voorzien van een verhoogde bodem, 230 mm om precies te zijn, een degelijke motorbescherming en ook het achterste deel van het chassis kan tegen een stootje. Nog meer verstevigingen tref je aan in het middengedeelte en bij het achterste deel van de onderbak. Om het geheel in beweging te krijgen en te houde, hebben de Britten op safe gespeeld en dus vind je een oerdegelijke BMW 2,0-liter turbomotor on de motorkap. De zeven versnelling zorgen ervoor dat je alle controle hebt tijdens wilde ritten.

Morgan Plus Four CXT

Indrukwekkend: externe rolkooi

Mocht je desondanks vinden dat het wel meevalt met die robuustheid, check dan de rolkooi even. Morgan noemt dit overigens geen rolkooi, dan zou te burgerlijk klinken. De Britten hebben het over een exoskelet. Dat betekent dus zoveel als: veel bevestigingspunten voor rallylampen, een aluminium gereedschapskist, op maat gemaakte waterdichte Pelican-koffers, twee Rotopax 11 -litercontainers en twee reservewielen. Met andere woorden, je bent volledig uitgerust voor tochtjes on de meest onherbergzame gebieden. Daar heb je er overigens genoeg van in het Verenigd Koninkrijk. Naast al die toeters en bellen krijg je ook nog een aantal bijzonder functionele gadgets zoals een hele rits herstelapparatuur. Of dat betekent dat Morgan de betrouwbaarheid van het eigen product in twijfel trekt laten we even in het midden. De extra bevestigingen op het dak kun je trouwens mooi gebruiken om overtollige bagage mee te nemen zoals een surfplank of een e-bike.

Slects 8 exemplaren komen van de band

Hoe cool dit ook klinkt, de kans dat je een Morgan Plus Four CXT weet te bemachtigen is minimaal. Morgan maakt namelijk slechts acht exemplaren. Tenzij je dus bijzonder goede contact bij Morgan hebt, zul je het moeten doen met de foto’s. Bijkomend voordeel is dat je behoorlijk kapitaalkrachtig moet zijn om het ding aan te kunnen schaffen. Het prijskaartje vermeld immers een bedrag van 240.000 dollar. Voor de goede orde: dat is exclusief de transportkosten, de BTW en de BPM.