Mike Tyson is één van de grootste namen in de geschiedenis in het boksen. De nu 53-jarige Amerikaan was 33 jaar geleden de jongste kampioen zwaargewicht ooit en is ondertussen grijs. Hij is echter zijn wilde haren nog niet verloren. Kan hij het nog steeds en hoe goed was hij ooit?

Video duikt op: hij kan het nog

Na zijn laatste verlies in 2005 is Mike Tyson niet meer de ring in geweest om te boksen. Nu blijkt dat de Baddest Man on the Planet weer aan het trainen is om misschien weer de ring in te stappen. Hij heeft in ieder geval de bokshandschoenen weer aangetrokken en deelt weer wat stoten uit. Hij zegt in gesprek met de rapper T.I. dat er nog veel moet gebeuren en zijn lichaam het zwaar heeft. Toch wil hij misschien weer een keertje de ring in stappen om te vechten voor het goede doel. Zo wil hij de daklozen en drugsverslaafden hiermee steunen.

Als dit waar is, zouden we ruim 15 jaar na het einde van zijn professionele bokscarrière Mike Tyson weer kunnen zien boksen. Dat kunnen we nu al, alleen nog niet in de ring. Op een filmpje dat hij op Instagram heeft gezet is te zien dat Tyson, met grijze baard, nog wat flinke klappen kan uitdelen. Daar wil je liever niet tegenover staan.

Mike Tyson, a.k.a. Iron Mike

Als jongetje uit de getto van Brooklyn heeft Mike Tyson van jongs af aan met geweld te maken gehad. Hij kwam terecht in de jeugdgevangenis nadat zijn moeder overleed toen hij 16 jaar oud was. Zijn mentor die de plaats van zijn vader innam was bokstrainer. Zo raakte hij weer op het rechte pad en won hij 21 van zijn 24 amateurwedstrijden. Toen hij in 1985 op 18-jarige leeftijd begon met professioneel boksen won hij in zijn eerste jaar 27 wedstrijden op rij.

Nadat hij in 1986 tekende bij de prestigieuze World Boxing Council duurde het niet lang voor hij zijn doel gehaald had. Hij was pas 20 jaar oud toen hij in november 1986 wereldkampioen zwaargewicht werd. Hij werd ook wereldkampioen bij andere boksbonden en is vijf jaar lang ongeslagen geweest; 33 van zijn 37 overwinningen waren op knock-out. Hij had niet voor niks de bijnaam Iron Mike.

In de jaren ’90 ging het bergafwaarts voor Mike Tyson. Hij raakte in 1990 zijn wereldtitel kwijt en in 1992 werd hij veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf wegens verkrachting. Daarna bleef hij wel boksen, maar zo goed als in zijn eerste vijf jaar werd hij nooit meer. Het geld dat hij verdiend had gaf hij zo snel uit dat hij moest blijven boksen om zijn schulden af te betalen. Hij zou dus ook geen problemen hebben met de 600 miljoen dollar die Floyd Mayweather vraagt om tegen Khabib te vechten.