Christopher Nolan stelt nooit teleur als het aankomt op vette actiefilms die je aan het denken zetten. Memento was de tweede film die hij ooit regisseerde. De film staat nu op Netflix. Dit is wat je moet weten over het plot en de thema’s van de film.

Plot van Memento

Tijdens een overval wordt Leonard’s vrouw vermoord. Eén van de overvallers komt om het leven, terwijl de ander weet te ontsnappen. Leonard zelf leidt, als gevolg aan de aanval, aan kortetermijngeheugenverlies. Hij kan geen nieuwe herinneringen meer aanmaken. Tegelijkertijd zint Leonard op wraak. Als geheugensteuntje maakt hij gebruik van foto’s en tatoeages. Zo laat hij het nummerbord tatoeëren van de auto waarvan hij vermoedt dat de dader daarin is vertrokken. Leonard (gespeeld door Guy Pearce) krijgt in Memento hulp van mensen die zeggen het beste met hem voor te hebben. Zonder herinneringen aan ze wordt het echter lastig om door te hebben wie te vertrouwen is en wie niet.

Memento

Christopher Nolan

Liefhebbers van Christopher Nolan-films zullen veel gelijkenissen zien met Memento en recente films van de regisseur. Zijn films draaien vaak om aspecten zoals tijd, geheugen en een niet-chronologische volgorde van vertellen. Al deze thema’s zien we terug in Memento. Tegelijkertijd kan Nolan als geen ander echte meeslepende actiefilms maken. Kijk maar naar een film zoals Dunkirk. Ook dat zien we terug in de film, die dus terecht een plekje in zijn oeuvre heeft verdiend.

Gelijkenissen met Bloodshot

Het onderwerp van Memento doet denken aan een recente actiefilm: Bloodshot. De hoofdpersonen uit beide films leiden na een aanval aan geheugenverlies. Bovendien willen ze beide wraak voor de moord op hun vrouw, maar blijkt dit minder makkelijk dan ze aanvankelijk dachten. Wellicht is het gewoon toeval. Tegelijkertijd is het wel heel opvallend dat Guy Pearce, die in Memento de hoofdrol speelt, óók een rol heeft in Bloodshot. Reden om beide films te kijken. Voor Memento kan dat nu via Netflix.