Je wilt natuurlijk zo effectief mogelijk trainen. In een zo kort mogelijke tijd, zo veel mogelijk resultaat zien. Dat is natuurlijk niet makkelijk. Wij kunnen je wel vertellen wat je juist niét moet doen. Daarom behandelen we hier de meest gemaakte trainingsfouten.

Meest gemaakte trainingsfouten

Tijdens het trainen kan het voorkomen dat je bewust of onbewust dingen verkeerd doet waardoor je jouw ontwikkeling belemmert. Dit zijn de meest gemaakte trainingsfouten, kun je jezelf erop betrappen?

1. Onvoldoende of verkeerd eten

Trainen alleen is niet genoeg. Je voeding moet erop aansluiten zodat je de resultaten kunt versterken. Zorg er dus voor dat je voldoende goed eten in huis haalt. We hebben al eens uitgelegd wat je absoluut niet moet eten voor het trainen en wat je wél moet eten om je spieren snel te laten herstellen.

2. Te lang hetzelfde schema volgen

Te lang hetzelfde schema volgen is vaak onbewust een van de meest voorkomende trainingsfouten. Je kunt het best een trainingsschema gedurende 6 tot 8 weken volgen, daarna is je lichaam eraan gewend en is de belastingprikkel lager. Het veranderen van je schema kan door het aanpassen van de oefeningen. Afwisseling is erg belangrijk in het kweken van spieren. Doe nooit te lang dezelfde oefeningen.

3. Zonder doel trainen

Heb altijd een doel voor ogen. Doelloos trainen heeft geen zin. Je zult merken dat wanneer je een doel voor ogen hebt, het trainen je een stuk gemakkelijker af gaat. Zonder doel trainen zorgt ervoor dat je motievatieloos bent en je zal minder snel vooruitgang boeken. Maak dus niet deze trainingsfout en zet je doelen van tevoren vast. Zorg daarna dat je stapje voor stapje de doelen bereikt.

trainingsfouten

4. Niet luisteren naar je lichaam

Je kunt niet altijd doorgaan. Luisteren naar je lichaam is misschien wel het allerbelangrijkst. Wanneer je er niet naar luistert kun je sneller blessures krijgen. Ook moet je het op tijd doorhebben wanneer je weerstand minder wordt. Door trainen met een mindere weerstand zorgt voor tegenvallende resultaten. Ook na een periode van ziekte moet je niet te snel weer de sportschool in duiken.

5. Slechte techniek

Je kan zoveel trainen als je wil, maar als je techniek niet goed is dan kan je vrijwel alles in de prullenbak gooien. Trainers zullen het ook altijd tegen je zeggen, “Techniek is belangrijker dan kracht”. Een goede techniek bevordert je prestaties en voorkomt blessures.

Neem deze tips mee en je zal merken dat de resultaten omhoog zullen vliegen. In de toekomst ga je deze fouten niet meer maken!