Geld maakt niet gelukkig en dus zou je denken dat je er als miljardair flink wat problemen mee hebt. Toch klopt dat niet helemaal. Geld mag misschien niet het recept zijn voor een gelukkig leven, het is wel verdomd handig als je er genoeg van hebt. Want wat zou je doen als je beschikt over zo’n kleine 114 miljard dollar? Als je Warren Buffet heet is dat antwoord vrij simpel: gewoon blijven wonen in je oude goedkope huisje. Heb je het vermogen van Jeff Bezos of heet je Bill Gates, dan wordt het al snel een heel ander verhaal. Daar spendeer je gewoon zeven jaar aan het bouwen van je droomwoning. Aan ruimte geen gebrek: de woning heeft ‘slechts’ zeven slaapkamers en 24 badkamers.

Het huis van Bill Gates

Het landhuis van Bill Gates is, hoe kan het ook anders, voorzien van tal van leuke technische hoogstandjes. Ooit had Chriet Titulaer in Nederland zijn ‘Huis van de Toekomst’, maar wat Bill gates doet is in veel opzichten meer dan de overtreffende trap. Zijn woning, of liever gezegd landgoed, ligt in de staat Washington en wordt liefkozend ‘Xanadu 2.0’ genoemd. De oppervlakte van 66.000 feet (zo’n 6100 vierkante meter) is overweldigend, maar de inrichting slaat echt werkelijk alles.

Bill Gates optrekje is een met de omgeving

Xanadu 2.0 is zoals Bill het zelf zou zeggen, gebouwd in harmonie met de omgeving. Het betekent zoveel als dat het lekker beschut ligt, in feite ‘in’ het landschap zodat de temperatuur bijzonder efficiënt te regelen is. Natuurlijk kan de miljardair niet zonder allerlei hi-tec gadgets. In zijn geval zijn die dan ook niet bestemd voor gewone stervelingen. Zo kunnen de kunstwerken op de muren met een druk op de knop worden gewijzigd. Informatie is uiteraard ook voor Bill Gates belangrijk en dus zal je zowel in als rond het huis talloze computerschermen aantreffen ter waarde van zo’n 80.000 dollar. Leuk detail: bezoekers kunnen hun favoriete schilderijen of foto’s laten weergeven op de schermen. Die worden overigens keurig netjes opgeslagen op speciale apparatuur ter waarde van zo’n 150.000 dollar, bizar.

Gastvrijheid

Mocht je ooit worden uitgenodigd door Gates, dan krijg je bij binnenkomst een aparte pincode. Met deze code kun je tal van zaken regelen en geloof het of niet, het huis kan zich door alle geïmplementeerde technologie volledig aanpassen aan je wensen. Via deze pincode worden sensoren aangestuurd die detecteren waar je bent. Op die manier krijg je volledige unieke ervaring die je waarschijnlijk nergens anders krijgt. Nog leuker: gezien de omvang van de woning kan het lastig zijn om bereikbaar te blijven. Geen probleem bij Bill en Melinda Gates. Het huis ‘weet’ immers waar je bent en dus zal enkel de dichtstbijzijnde telefoon rinkelen.

Zwembad met onderwatermuzieksysteem

Het zwembad van ruim 18 meter oogt redelijk bescheiden, maar dat valt mee. Onder water kun je namelijk genieten van perfect geluid uit speciale speakers. Het zwembad bevindt zich overigens in een apart gebouw en geeft toegang tot het terras. Je kan dus zo in je zwemkleding een biertje gaan drinken bij Bill.

Bibliotheek in huis

Bill gates mag dan wel Amerikaans meest succesvolle drop-out zijn, hij heeft zeker geen hekel aan lezen. Zijn persoonlijke bibliotheek is maar liefst 2100 vierkante meter groot. Dat is overigens inclusief het glazen koepeldak en twee geheime boekenkasten. Saillant detail: een van die boekenkasten bevat geen boeken, maar een ultra geheime bar. De bibliotheek bevat onder andere een bijzonder boek: de Codex Leicester. Het is een 16e-eeuws manuscript van Leonardo da Vinci. Gates kocht dit in 1994 op een veiling voor $ 30,8 miljoen dollar.

landhuis Bill Gates

Trampoline kamer

Ooit was Bill Gates te gast bij Oprah Winfrey waar hij de vraag voorgelegd kreeg wat zijn meest luxueuze bezit was. Let wel, dit was dus aan het eind van de jaren tachtig. Na lang nadenken zei hij dat voor zijn kinderen een grote trampoline had gekocht die in de woonkamer stond. Je raadt het al, die trampoline staat er nog steeds. Inmiddels heeft de Microsoft oprichter nog wel wat andere speeltjes aangeschaft die allemaal een plek hebben gekregen in de onvoorstelbaar grote sportzaal van 2500 vierkante meter. Mocht je het willen weten: je vindt hier ook een sauna, een stoombad en aparte kleedkamers voor mannen en vrouwen.

De garage(s) van Bill Gates

Een landgoed met de oppervlakte zoals Gates bezit, kan niet zonder een paar degelijke garages. Dat wil niet zeggen dat Gates een uitgebreide collectie supercars heeft, maar hij heeft wel voldoende garages voor onder andere zijn gasten. Een garage is volledig ondergronds en is met de hand gemaakt. Hier kan Gates overigens 10 auto’s in kwijt. De overige 13 wagens parkeert hij gewoon in een van de andere garages.

Het landgoed van Bill en Melinda Gates is niet alleen indrukwekkend wat betreft de omvang, het heeft ook een eigen meer. Niks bijzonders zal je misschien denken, maar de oevers van het meer zijn bedekt met zand wat speciaal uit St. Lucia wordt binnen gevolgen. Dat zand wordt overigens elk jaar weer ververst.

Enorme ontvangsthal voor 200 gasten

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om een van Gates feestpartijen bij te mogen wonen, dan kom je mogelijk terecht in de 2300 vierkante meter grote hal. Hier kan hij 150 gasten ontvangen voor een uitgebreid diner. Mocht het om een cocktailparty gaan, dan kunnen er zelfs 200 mensen terecht. Wanneer het eerstvolgende feestje wordt gepland is overigens niet bekend.