Je ziet het dagelijks: een foto van iemand met veel vet die binnen no-time zijn vet ‘omgezet’ heeft in spieren. In de tweede foto ziet die persoon er dan ineens heel gespierd uit. Reclames zoals deze zien er niet heel realistisch uit, maar kun je vet echt omzetten in spieren? We beantwoorden die vraag voor jou in dit artikel.

Kun je vet omzetten in spieren?

Kun je vet omzetten in spieren? Is een vraag die vast vaak in je hoofd rondspookt. Het simpele antwoord op die vraag is: nee, je kunt vet niet omzetten in spieren. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit.

Vet omzetten in spieren kan dus niet, maar waarom niet? Het zit ingewikkeld in elkaar. Vet bevat geen stikstoffen die omgezet kunnen worden in aminozuren, de basis van het opbouwen van spieren. Aminozuren zijn nodig om de spieren te laten herstellen na een training en zo de spieren te laten groeien. Aminozuren zijn onderdeel van eiwitten. Dit gebrek zorgt er voor dat vet simpelweg niet de bouwstoffen bevat om omgezet te worden in die muscles die je zo verlangt.

Hoe kweek je spieren?

Je kunt dus geen vet omzetten in spieren. Spieren kun je alleen kweken door de juiste combinatie van krachttraining en juiste voeding. Deze voeding moet bestaan uit genoeg eiwitten en er moet genoeg afwisseling in je dieet zitten.

Kun je vet omzetten in spieren?

Kun je vet verliezen en spieren kweken tegelijkertijd

Je kunt dus geen vet omzetten in spieren, maar kun je dan vet verliezen en spieren kweken tegelijkertijd? Ook hierin moeten we jullie teleurstellen. Dit is haast onmogelijk. Wanneer je naar de sportschool gaat doe je hele andere oefeningen om vet te verliezen dan wanneer je spieren wil kweken. Wanneer je namelijk wil afvallen verbrandt je lichaam calorieën, vet en soms zelfs spierweefsel. Twee van deze dingen heb je juist nodig om spieren te kweken. Helemaal onmogelijk is het niet, maar wil je jezelf echt omtoveren van iemand met overtollig vet naar spierbundel? Dan zal je echt de tijd moeten nemen. Eerst afvallen en dan met het juiste dieet op de juiste plekken weer aankomen.