Food & Drinks

Aan deze 5 signalen kun je herkennen dat je te veel koffie drinkt

koffie drinken signalen

Koffie, de brandstof van de mens. Als je even niet oplet drink je zo moeiteloos zes, zeven of acht bakken per dag weg. Uiteraard is dat een slecht idee, want vanaf vier kopjes koffie is het niet meer verantwoord vanwege de hoeveelheid cafeïne. Dan begint dat in zo'n mate invloed op je lichaam te hebben dat je rusteloos wordt en je spijsvertering in de war raakt. Maar te veel koffie drinken gaat gauw onopgemerkt

Aan deze 5 signalen kun je herkennen dat je te veel koffie drinkt

Te veel cafeïne is slecht voor je, dus als je meer dan vier bakken per dag drinkt zul je dingen gaan merken. Hoe je weet dat je te veel koffie drinkt zetten we zo op een rij, maar de echte motivatie zit hem in de gezondheid natuurlijk. Te veel koffie drinken kan namelijk bijvoorbeeld zorgen voor een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en hoofdpijn. Maar op de korte termijn merk je het aan de volgende dingen.

1. Hartslag schiet omhoog

Een direct effect van een grote hoeveelheid cafeïne is dat je hartslag omhoog gaat. Ook kun je merken dat je een beetje trillerig wordt of dat je meer aan het bewegen bent. Soms een fijn effect als je eventjes een boost wilt, maar als het klaar is kak je waarschijnlijk weer in. Tot de volgende bak dan.

2. Ongerust en opgejaagd gevoel

Door koffie word je alert en scherp, maar ook een beetje onrustig. Dat kan een opgejaagd gevoel geven. Er zijn zelfs mensen die sneller een woede-uitbarsting krijgen als ze veel koffie drinken. Dat gejaagde gevoel is handig om tijdelijk heel scherp te zijn, maar op de lange termijn is het doodvermoeiend.

3. Grote boodschap

Het is voor zovelen een vast ochtendritueel: wakker worden, kop koffie en naar de wc. Koffie staat bekend om het effect op de darmen, maar dat is nog niet het enige. Je gaat namelijk ook veel plassen van koffie. Merk je dus dat je onrealistisch vaak naar het toilet moet en dan met de grote boodschap erbij, weet je dat de koffie inkickt.

4. Misselijk of hoofdpijn

Tenzij je een stalen maag hebt, wordt bijna iedereen misselijk na vier bakken koffie in een uur. Ook hoofdpijn kan een effect zijn, doordat je lichaam een beetje op hol slaat. Hetzelfde kan gebeuren als je veel energydrank drinkt, omdat daar nog meer cafeïne in zit, en ook nog eens heel veel suiker. Je raakt een beetje overprikkeld, wat de hoofdpijn veroorzaakt.

5. Slapeloosheid

Sommige mensen kunnen prima slapen na een kop koffie ‘s avonds, maar anderen houden er slapeloosheid van over. Maar zelfs als je overdag heel veel koffie drinkt, kun je dat in de nacht nog merken. Dus wil je sneller slapen, dan kun je wat minder koffie drinken eens proberen.