Food & Drinks

Dit is waarom de dag met koffie beginnen minder slim is dan je denkt

koffie drinken

Waarschijnlijk is het drinken van een goede bak koffie het eerste wat doet als je opstaat. Niks mis mee zal je denken, zonder koffie is het immers een stuk lastiger om echt goed wakker te worden. Toch is het zinvol om die koffie voortaan even over te slaan, uit onderzoek blijkt namelijk dat het toch iets minder gezond is dan je denkt.

Koffie drinken is minder gezond dan je denkt

Teveel koffie is niet goed, maar dat weerhoudt de meeste mensen er niet van om op het begin van de dag een kopje van het zwarte goud naar binnen te werken. Ook al denk je dat het geen kwaad kan, is het het tegendeel juist waar. Koffie blijkt namelijk een sterk vochtafdrijvend effect te hebben en dat kan je in de vroege uren beter vermijden. Tijdens je slaap verlies je namelijk al een behoorlijke hoeveelheid vocht, gemiddeld een liter om precies te zijn.

Vochtafdrijvende werking

Volgens slaapexpert en klinisch psycholoog Michael Breusolgens is het drinken van koffie voordat je iets anders hebt genuttigd dus geen goed idee. Je loopt daardoor het risico dat je nog vaker naar het toilet moet om te urineren terwijl je lichaam het aanwezige vocht juist nodig heeft op lekker op te starten. In plaats van koffie drinken doe je er dus verstandig aan om eerst iets anders te drinken, bij voorkeur water. Op die manier compenseer je het vochtverlies van de afgelopen nacht.

Water, water en nog eens water

Het advies om juist water te drinken komt niet helemaal uit de lucht vallen. Water is immers een van de gezondste vloeistoffen die je tot je kunt nemen. Zo voorkom je dat je teveel zou eten door het vullende effect van water, daarnaast helpt water ook om het lichaam te reinigen en is het betrokken bij tal van lichaamsfuncties.

Koffie cocktail als alternatief

Wil je desondanks toch niet zonder je kopje koffie, wacht dan gewoon tot het een uur of tien is. Ook daar zit een goede reden achter. Je lichaam heeft (als het goed is) zich kunnen herstellen van het nachtelijke vochtverlies, bovendien heeft de cafeïne in de koffie op dat tijdstip veel meer effect. Een andere optie is het nuttigen van een verantwoorde koffie-cocktail. Je kunt natuurlijk ook de koffie te laten voor wat het is en voortaan met minder van het zwarte goud door het leven te gaan. Ben je echter een zware koffiedrinker, houd dan wel rekening met wat afkickverschijnselen.