Als je nog steeds de hoop hebt op een glanzende carrière als filmster of zanger, dan is er goed nieuws. De nieuwe Chinese app Zao laat je in een handomdraai de hoofdrol spelen in je favoriete film of serie. Het enige wat je nodig hebt, is een foto van jezelf en de app doet de rest. Lang leve de deepfake-technologie.

De Zao app maakt van iedereen een filmster

Met slechts een foto vervang je Jason Stratham, Leonardo Di Caprio of elke andere acteur in je favoriete film. De Chinese app Zoa zorgt ervoor dat je kop in elke scene te zien is. Wil je het echt goed aanpakken, selecteer dan meerdere foto’s zodat het eindresultaat extreem realistisch is. Op die manier kun je jezelf complete scenes laten spelen. Zo speel je doodeenvoudig de hoofdrol in Game of Thrones of speel je de sterren van de hemel in Fast & Furious. Gewoon een top app dus.

Servers gingen bijna plat

Het zal je niet verbazen dat de deepfake-technolgie de Zao app razend populair heeft gemaakt. De app werd afgelopen vrijdag gelanceerd in de Chinese App Store en was daar al snel de meest gedownload iOS app. Volgens de ontwikkelaar van de Chinese app bleek het zo populair te zijn dat de servers bijna waren gecrasht, zo liet hij weten via Weibo, het populaire Chinese social media kanaal.

De Zao app mag dan mateloos populair zijn, echt leuk wordt het pas als je wereldberoemde mensen kan inzetten voor je eigen vermaak. Een onderzoek door Samsung en enkele Britse wetenschappers laat zien dat het kinderlijk eenvoudig om Einstein te laten vertellen waarom je echt geen huiswerk hoeft te maken. Diezelfde techniek kun je dus ook gebruiken om Gordon een hit van Beyoncé te laten zingen.

Imagoschade is niet ondenkbaar

Dat klinkt leuk, maar er is ook een schaduwzijde. Het gebruik van moderne technologieën kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de privacy van de gebruikers van dergelijke apps. Als je immers vrij eenvoudig het gezicht van een acteur kunt vervangen, is het maar een kleine stap om ook het geluid te manipuleren. Je zou dus zo’n fake-personage de meest vreselijke dingen kunnen laten zeggen. Bovendien wordt het heel eenvoudig om iemand een scene te laten spelen in een film of serie, geheel tegen de zin van deze persoon. Dat klinkt misschien onschuldig, maar de discussie afgelopen zomer, over de mogelijkheid om iemand tegen zijn wil in, mee te laten spelen in een pornofilm, geeft stof tot nadenken. Op die manier is het vrij simpel om iemands carrière om zeep te helpen. Dan is het opeens veel minder eenvoudig om de schade te verhalen.

Privacy is niet echt gewaarborgd met de Chinese app

Dat de privacy niet geheel gewaarborgd is, blijkt wel uit de voorwaarden van de Chinese app Zao. Ga je de app gebruiken, dan heeft de app-maker alle rechten op het materiaal dat jezelf hebt geproduceerd. Dat betekent niet alleen dat men de rechten krijgt over jouw creatieve inspanningen, ook de rechten op de foto die je hebt gebruikt gaan over op de app-maker. Dat niet iedereen gecharmeerd is van dat gegeven blijkt wel uit de kritiek van de gebruikers. Inmiddels hebben de gebruikers ook bij de overheid geklaagd over de praktijken van de app-maker en het gevolg is dat er een onderzoek komt. Inmiddels is de Chinese app al door diverse social media kanalen verbannen vanwege de vermeende ‘veiligheidsrisico’s. Wordt ongetwijfeld vervolgd.