Als je vegan bent en als fanatieke sporter veel eiwitten wil eten, heb je een stuk minder opties. Althans, dat is de opvatting. Vaak halen mensen hun eiwitten uit dierlijke producten en als vegan eet je die uiteraard niet. Dan blijven er dus een stuk minder opties over, maar nog steeds meer dan genoeg als je goed geïnformeerd bent. Vegan eiwitten worden zelfs steeds populairder.

Vegan eiwitten zijn er genoeg

Geen kipfiletje of pak chocomel, geen whey-eiwit en ook geen kwark. Dat is de commitment die je maakt als je vegan bent, vrijwillig of onvrijwillig. Maar ook vegans moeten genoeg eiwitten binnen krijgen als ze fanatiek sporten. Daarom hebben we een paar voedingsmiddelen die je aan vegan eiwitten kunnen helpen op een rijtje gezet. Zo vergroot je de kans op goed herstel tijdens een periode van veel trainen.

1. Noten als vegan eiwitbron

Een goede bron van vegan eiwitten is zo’n beetje elke soort noten die je kunt vinden. Die zitten vaak bomvol gezonde vetten en eiwit, precies wat je nodig hebt. Let wel op dat je noten pakt die niet gebakken zijn in olie, zoals met pinda’s bijvoorbeeld soms het geval is. Als je noten duur vindt kun je kijken naar amandelen of (niet gebakken) pinda’s, die zijn meestal iets goedkoper.

2. Bonen en peulvruchten

Veel bonen en peulvruchten bevatten nogal wat eiwitten. Linzen en kidneybonen zijn hier de levende voorbeelden van, maar sojabonen spannen de kroon. Met een spetterende 36 gram eiwit per 100 gram is dit ook aan te raden voor carnivoren en iedereen die veel eiwit binnen wil krijgen. Ook bevatten bonen vaak veel vezels, die goed zijn voor je spijsvertering. Zal je vriendin misschien wat minder blij mee zijn.

vegan eiwitten

4. Quinoa, zaden en pitten

Om maar even veel producten binnen één categorie te voegen. Er is een brede groep aan vegan producten die veel eiwitten bevatten. Pompoenpitten bijvoorbeeld scoren hoog met 18g eiwit per 100g, en quinoa tikt de 14 gram aan. Hennepzaad is een enorme bron van vegan eiwitten met 33 gram per 100 gram. Kijk zo nog maar even rond op de etiketten van de zaden en pitten en voor je het weet ligt je winkelmandje vol.

5. Plantaardige eiwitshakes

Als je met alles wat je in de supermarkt kunt vinden nog niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, kun je ook kijken naar vegan eiwitshakes. Sommigen vinden ze naar karton smaken, maar er zijn shakes van goede kwaliteit en je kunt het altijd zelf lekker maken. Je hoeft er ook niet altijd een shake van te maken, maar je kunt ook vegan eiwitten in poedervorm toevoegen aan je plantaardige yoghurt of je bak havermout. Zo boost je dat eiwitgehalte nog even extra.