Tja, de dokter is niet echt ons lievelingsdagje uit. En waarom zouden we? Als je dat pijntje negeert of niet reageert op die misselijkheid, dan verdwijnt het 9/10 keer vanzelf – lijken we vaak te denken. Of ligt de reden om niet naar de dokter gaan toch iets dieper in ons ingewikkelde brein verstrengelt?

Er komt (g)een man bij de dokter

Niemand voelt zich fijn om naar de dokter te gaan, maar wij mannen gaan wel erg weinig naar de huisarts. Volgens experts ligt het niet eens zo zeer aan het feit dat we complexe wezens zijn, maar eerder aan diepe principiële kwesties. Wij zijn de Alpha in huis, de traditionele kostwinner en zijn druk om alle daarbij komen kijkende taken uit te voeren. Een bezoekje aan de dokter bij het minste of geringste zit om die reden niet in ons ‘takenpakket.’

Sterker nog welke man wilt nou buiten zijn positie als Alpha optreden? Dat gevoel dat je zelf iets niet kan oplossen of doen, schijnt een belangrijke reden te zijn voor mannen om niet naar de dokter te gaan. Volgens psychiater Dr. Brian Cassamassi gaan de meeste mannen tussen 20 en 40 jaar pas naar de dokter als er echt iets flink mis is.

Waarom mannen de dokter haten gewoonvoorhem

Uit een onderzoek van The Cleveland Clinic is gebleken dat maar liefst 60% van de mannen onvoldoende naar de dokter gaat. En van de mannen die wel naar de dokter gaan wordt 83% overgehaald door hun ‘zeurende’ echtgenote, aha die zeurende echtgenote komt ons inderdaad heel bekend voor.

Het probleem ligt diep verstrengelt in de maatschappij, onze mannelijkheid is een marteling die onze wil soms de kop in drukt. Mannen geven niet graag hun positie in het huishouden op door iets op te laten lossen door iemand anders. De voornaamste reden die we geven om niet naar de dokter te gaan is dat we te druk zijn. Te druk met het feit dat we ons gezin financieel moeten ondersteunen. Dit zorgt er bij veel mannen voor dat onze eigen gezondheid niet hoog op ons prioriteiten lijstje staat.

Waarom mannen de dokter haten gewoonvoorhem

Op het moment dat we naar de dokter gaan of een vakman inschakelen zijn we verslagen. We lijken dan te denken, dat we niet over de juiste intelligentie en ervaringen beschikken. Dat gevoel dat iemand anders beter is, is iets wat we maar lastig kunnen accepteren. Maar toch is het onze eigen verantwoordelijkheid om naar de dokter te gaan.