Food & Drinks

Aan deze signalen kun je herkennen dat je teveel koffie drinkt

koppen koffie per dag

Opstaan met een lekker bakkie koffie, je bent echt niet de enige in Nederland die dit doet. Een gemiddelde Nederlander drinkt namelijk 150 liter koffie per jaar dat is dus een dikke 6,5 miljoen liter aan koffie per jaar in Nederland. Er zitten veel voordelen aan het drinken van koffie. Te veel koffie drinken is daarentegen weer niet goed. In dit artikel lees je de gevolgen van te veel koffie drinken. Komen deze verschijnselen je bekend voor? Dan moet je toch echt een bakkie of twee minder per dag drinken.

 

De gevolgen van te veel koffie drinken

Te veel koffie drinken is niet goed voor je. We hebben al eerder uitgelegd wat het maximale aantal kopjes koffie per dag is. Maar ook dit kan voor jou te veel zijn. Ieder mens is namelijk anders. Hieronder lees je de gevolgen van te veel koffie drinken. Hieraan kun je dus merken dat je het iets rustiger aan moet doen.

1. Slapeloosheid

In koffie zit een stofje genaamd ‘cafeïne‘, dit stofje zit onder andere ook in energiedrankjes. Het zorgt ervoor dat je een energie-boost krijgt en dat je je gelijk wakker voelt. Een teveel aan cafeïne kan zorgen voor vervelende slapeloosheid. Merk je dus dat je moeilijk in slaap komt of dat je ‘s nachts vaak wakker wordt? Dan kan het zijn dat je overdag te veel koffie drinkt.

2. Je bent continu alert

De stoffen en ingrediënten van koffie stimuleren je zenuwstelsel. Hierdoor ben je alerter en let je beter op. Dit kan echter ook verkeerd uitpakken. Het kan namelijk leiden tot woedeaanvallen, zenuwachtigheid, nervositeit of een gevoel van paniek. Pas dus op met te veel koffie drinken.

3. Je moet vaak naar het toilet

Zit jij de hele dag in het kleinste kamertje? Dan is de kans groot dat je te veel koffie drinkt. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je vaak moet plassen, er komt ook heel veel uit. Dit gebeurt vooral bij mensen die niet standaard koffie drinken. Houd je nou van koffie maar wil je niet zo vaak naar de wc? Wissel de bakkies dan af met wat water en eet een gezonde snack naast de overheerlijke aroma.

4. Hartkloppingen en veel stress

Koffie maakt naast het geluksgevoel ook een gevoel van stress aan. Hierdoor kun je eerder last krijgen van hartkloppingen. Door de stresshormonen verhoog je namelijk de bloeddruk. En kan je vaker last van de borst hebben. Wanneer je dit verschijnsel hebt, moet je wel echt even oppassen. Zet de koffie een tijdje opzij en grijp wat vaker naar de water of andere gezonde drankjes.