Wie fietsen zegt, zegt Nederland. Maar Schotten kunnen er ook wat van. Dat bewees de Schotse Josh Quigley. Hij legde de langste afstand te fiets af, in één week tijd.

Fietsen tot je erbij neervalt

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Dat is waar een week in het leven van Josh Quigley volledig om draaide. In één week tijd legde de 29-jarige Schot op zijn racefiets een afstand van van een dikke 2,179.66 mijl – omgerekend 3508 kilometer – af. Met zijn prestatie schreef hij het record van de Australische Jack Thompson uit de boeken (3.505 km). De diehard vertelde aan BBC Schotland dat het de ‘meest intense ervaring’ van zijn leven was geweest en dat hij ‘niet gelukkiger’ kon zijn.

Had nog veel kilometers op de teller kunnen hebben als…

Nu is de prestatie van Josh Quigley er eentje van wereldformaat. Al had ‘ie natuurlijk nog een flink aantal kilometers erbij kunnen snoepen als’ie gewoon de e-bike had gepakt. Tegenwoordig hebben deze elektrische racemonsters een accuduur waar je ‘u’ tegen zegt. En dan praten we nog niet eens over de snelheid…

Alleen maar rondjes fietsen

Dat gezegd hebbende, doet dit niks af aan de fantastische prestatie. De beste man reed zo’n 27 rondjes van 80 mijl – omgerekend 128.75 km – tussen Aberdeen en Cairngorms. Per dag fietste Quigley een dikke 320 mijl en de laatste 637 mijl reed hij aan een stuk door, zonder slaap. “Op de laatste dag kon ik me niet eens herinneren welke uitdaging ik aan het doen was”, vertelt Josh Quigley aan BBC Schotland. “Ik was zo in de war.”

Eerder poging strandde

Des te knapper is de prestatie, als je weet dat ‘ie een eerdere wereldrecordpoging in april zag stranden. Toen moest hij opgeven, nadat hij een knieblessure kreeg op de vierde dag.

“Er was veel druk, maar ik moest er opnieuw voor gaan”, vertelt de 29-jarige Schot. “Het is iets dat ik altijd heb gedaan tijdens mijn wielercarrière – elke keer als ik iets probeer en het gaat de eerste keer niet zoals gepland, dan probeer ik het opnieuw totdat het lukt. Nu is het precies zo gelopen, dus ik kan me niet gelukkiger prijzen.”