Hypercars lijken tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank te gaan. We kennen ze in de meest brute vormen, maar ook zeer bijzondere. Toch bleven de elektrische hypercars altijd wel een beetje achter, maar daar brengt de Lotus Evija nu wel zeker verschil in. Dit is een leipe elektrische hypercar die over 2.000 pk beschikt (!). En dat lees jij inderdaad helemaal goed!

Elektrische hypercars

Het heeft een tijdje geduurd voor Lotus om echt met een nieuw dik model te komen. Het bedrijf uit Groot-Brittanniƫ heeft de allereerste Engelse hypercar weten te produceren en het is letterlijk de eerste in zijn soort. We zijn ook wel ergens blij met de komst van de Lotus Evija, aangezien het laat zien dat elektrische hypercars ook heel dik kunnen zijn. De komst van een elektrische motors wordt natuurlijk steeds groter en deze Lotus laat daarbij zien dat er niks aan mankeert.

Elektrische hypercar Lotus Evijan

Prestaties waar je u tegen zegt

Datgene wat jou heeft getriggerd om dit artikel te lezen is waarschijnlijk toch wel het feit dat jij las dat deze wagen over 2.000 pk beschikt. Dan ga je jezelf natuurlijk meteen afvragen: Hoe snel tikt ie de 100 kilometer per uur aan en hoe rap is dit monster? Nou laten we beginnen met hoe snel ie de 100 aantikt. Daar schrik je wel een beetje van, want binnen 3 hele tellen zit dit beest vanuit stilstand op de 100! Deze snelheid trekt ie vervolgens door naar een top van 340 kilomter per uur. Allesbehalve slecht voor een elektrische hypercar.

Elektrische hypercar Lotus Evijan

Dit vermogen komt voort uit vier elektromotoren die een vermogen leveren van zo’n 2.000 pk en 1.750 Nm. Wat helemaal bizar is, is dat ie vanaf stilstand binnen 10 seconden al op de 300 kilometer per uur zit.

Elektrische hypercar Lotus Evijan

Elektrisch rijden

Een nadeel van elektrisch rijden is toch wel het feit dat je de wagen elke keer moet opladen en dat ie een beperkte actieradius heeft. Dit ding doet opladen wel vele malen sneller dan een Tesla en heeft een actieradius van 400 kilometer! Met de huidige snelheid van laden bereikt deze accu al 80% in maar 12 minuten. Volledig vol doet ie in 18 minuten, maar de Lotus Evija kan nog sneller laden. Hoe? Nou de Evija zou in theorie kunnen laden met 800Kw, maar dat moet dan eerst in de praktijk mogelijk zijn. Volledig opladen doet ie dan in slechts 9 minuten.

Elektrische hypercar Lotus Evijan

Lotus Evija

De Lotus Evija in 2020 in beperkte oplage geleverd, maar 130 stuks namelijk. En hij komt met een behoorlijk prijsje… Dat prijskaartje zegt namelijk zo’n 1,9 miljoen euro. Mocht jij er echt graag eentje willen, dan kun je een aanbetaling van 276.693 euro doen.