Ieders lichaam is anders, maar in grote lijnen zijn er die soorten lichaamstypen te onderscheiden. Elk type heeft een eigen effectieve aanpak nodig om je lichaam er zo goed mogelijk uit te laten zien. Er zijn specifieke termen voor deze drie typen: ectomorph, mesomorph en endomorph. Dit komt eigenlijk neer op lang en dun, een atletischer vorm en een iets korter en steviger type. We leggen per lichaamstype even uit hoe je het beste kunt trainen.

Ectomorph: lang en strak

Een ectomorph lichaamstype is goed herkenbaar aan de lengte van de persoon en het feit dat diegene heel weinig vet heeft. Door de weinige hoeveelheid vet is er al gauw een sixpack te herkennen bij deze groep. Toch is het vaak lastig om spiermassa aan te maken en hierdoor breder te worden. De reden dat deze mensen zo dun zijn komt door de snelle stofwisseling: je kan eten wat je wil, maar als je wilt sporten en aankomen is dat een moeilijke zaak. Voor velen iets om jaloers op te zijn, maar als je gespierder wil worden is het voor deze groep soms lastig.

Hoe mensen met een ectomorph lichaamstype toch het best kunnen trainen is door krachttraining te doen met veel gewicht maar weinig herhalingen. Neem door het zware gewicht genoeg rust tussen je setjes, zo’n 2 á 3 minuten. Mik op 5 tot 10 herhalingen per setje. Probeer cardio ook niet te veel te doen, zodat je niet nog meer afvalt.

Mesomorph: atletisch maar met risico

Veel mensen met een mesomorph lichaamstype mogen blij zijn met hun sportieve bouw. Spiermassa komt er gemakkelijk aan en de lichaamsverhoudingen zijn geschikt om te sporten. Wel zijn sommige plekken op je lichaam iets gevoeliger om vet op te slaan, waardoor je minder ‘droog’ bent van jezelf. Voor veel sporten is een mesomorphe bouw zeer geschikt, behalve bij sporten voor de lange afstanden, zoals marathons lopen of wielrennen.

trainen

Als je een metomorph lichaamstype hebt kun je zwaar trainen met 8 tot 12 herhalingen. Je hoeft wat minder rust te nemen en kunt na een minuutje weer aan de nieuwe set beginnen. Cardio is goed om vet te blijven verbranden. Met bijvoorbeeld een HIIT-training verbrand je veel calorieën en verlies je weinig spiermassa. Zo zorg je voor de juiste spier-vet verhouding.

Endomorph: minst atletisch, wel sterk

Mensen met een endomorphe lichaamsbouw zijn over het algemeen het minst gelukkig in de sport. Door de lage stofwisseling wordt het meeste vet opgeslagen en door de korte ledematen is sporten minder gunstig. Wel ben je met dit lichaamstype het sterkst, zeker in de benen. Spiermassa wordt gemakkelijk ontwikkeld, maar je bent het snelst vermoeid en vet zit eraan voor je het weet.

Voor het sporten kun je de krachttraining heel zwaar maken met weinig herhalingen en weinig rust. Blijf ook veel cardio trainen om de stofwisseling hoog te houden en veel vet te verbranden en helpt je afvallen. Kijk bijvoorbeeld naar deze tips voor hardloopschema’s als je weinig hardloopt.