Het is je vast niet ontgaan, maar iedereen heeft een sixpack buikspieren – jij ook. Waar er recent in het nieuws gewaarschuwd werd dat al 100.000 mensen in Nederland rondlopen met maatje-morbide obesitas, heeft het gros van ons mannen slechts te kampen met (kolossale) lovehandles. Natuurlijk is er wel de kritische noot dat er in principe niks mis is met deze fenomeentjes, waar alleen de naam al redelijk veel sympathie opwekt.

Toch kan het leven zoveel fitter zijn als je kijkt naar het perfecte plaatje, zie alleen al je Instagramfeed, het good ol’ Spartacus of de kunsten van Hulk in The Avengers. Om jou nou eens te motiveren ook eens helemaal groen te gaan, en toe te werken naar die keiharde sixpack, hebben we maar eens wat tips bij elkaar gesprokkeld om deze teugels der liefde te laten vieren.. te beginnen met:

Eten

Laten we wel wezen, iedereen snapt dat als je een sixpack wil, je moet beginnen met het goed eten, slapen en bewegen. Onder het mom ‘Abs are made in the kitchen’ trappen we af met je eetpatroon. Volgens Ballantyne moet je geavanceerde dingen doen als je geavanceerde resultaten wilt. Hiermee doelde hij op het beperken van je koolhydratenconsumering! Beloon je harde werken met maar één cheatmeal per week!

Vervang daarnaast ontbijtgranen en graan-koolhydraten met fruit, groenten en noten. Eet mager eiwit, vezelrijke groenten en tussendoortjes als appels of noten, daarnaast kun je ook afval shakes overwegen. Resultaat vraagt om discipline, hier kom je niet weg met valsspelen.

Even tussen ons: diëten werkt niet als je er niet achter staat, oriënteer naar wat gezond is en wat je lekker! Vervolgens is het aan jou de taak om daarmee de perfecte balans tussen je eten en bewegen te vinden.

Intervaltraining

Studies hebben aangetoond dat interval-gebaseerde oefenprogramma’s, met name intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT), effectiever zijn voor het afbranden van je love handles. Het is beter om intervallen en krachttraining te gebruiken om spieren te krijgen en tegelijkertijd vet te verliezen – wat mogelijk is – en om het algehele uiterlijk van je lichaam te veranderen. In plaats van kilometers lang zonder enig doel te rennen, kun je je werk- en rusttijden aanpassen om het vet te verwijderen.

Pak bijvoorbeeld een springtouw of doet het volgende tijdens je rondje hardlopen: Na een grondige warming-up, wissel je af tussen 20 seconden hard oefenen en 40 seconden herstel. Herhaal dat patroon 6 tot 8 keer. Naderhand, eindig met 5 tot 10 minuten afkoelen. Mocht je extra tijd of energie hebben kun je dit altijd nog opvolgen met 10 minuten in constant tempo.

 

Buikspierkwartiertje

Train jezelf geen hernia met crunches, dit is pure tijdverspilling aangezien je hierbij alleen de spieren rond je onderrug traint. In plaats daarvan zou je je kern moeten opbouwen met bewegingen die zich richten op spinale stabiliteit, zoals planken en holle lichaamsholds. Lees hier over de beste oefeningen die je zelfs thuis doen kunt!

Verhouding

Instagram leert het ons als geen ander, de juiste verhoudingen en hoeken kunnen vaak voor de perfecte illusie zorgen van je onperfecte lichaam! Wat we hiermee bedoelen is dat jouw buik al een stuk beter oogt als je borst-, arm- en nekspieren al flink opgepompt zijn! Wanneer je vanuit hier naar een lager vetpercentage werkt heb je alleen nog maar winst te behalen!

Een reminder: spieren opbouwen en tegelijk vet verliezen lukt alleen met hard trainen, goed eten en het gedisciplineerd vasthouden aan een consistent programma. Het kan dan ook geen kwaad om twee tot drie totale lichaamstrainingen per week af te werken. Gebruik hierbij 5 oefeningen per training (1 onderlichaam, 1 bovendruk bovenaan, 1 onderlichaam één been, 1 bovenrek, 1 totale lichaam ab oefening). Doe dat als een circuit drie keer door, met 8 tot 12 herhalingen per oefening. Eindig met intervaltraining.