Sports

Dit zijn de 10 duurste Eredivisie-transfers ooit

duurste transfers Eredivisie

Spelers komen en gaan, zo ook in de Nederlandse Eredivisie. Dit zijn de 10 duurste transfers van de Eredivisie op een rijtje.

10 duurste transfers van de Eredivisie

Hoewel de Eredivisie al jaren niet meer mee kan wat betreft het niveau van het spel en de financiële middelen die gebruikt worden voor spelers in vergelijking tot andere voetballanden, worden de transferbedragen die uit worden gegeven door Nederlandse voetbalclubs toch steeds hoger. Vooral de laatste jaren is dit in rap tempo toegenomen en vliegen er bedragen met vele nullen over de onderhandelingstafels. Het is opvallend dat de hoge transfersommen vooral voor aanvallers wordt betaald. Zij zorgen direct voor meer goals en dus voor meer kans op een overwinning. Dit zijn de 10 duurste Eredivisie transfers ooit.

10. Dušan Tadić – 13,7 miljoen euro

Nummer 10 in het rijtje van de duurste transfers van de Eredivisie is Dušan Tadić. In de zomer van 2018 verkaste Dušan Tadić van Southampton naar Ajax. Hij verliet de Premier League club om bij de favoriete club van zijn jongere jaren te spelen. In totaal werd er door de Amsterdammers een bedrag van 13,7 miljoen euro betaald voor de aanvaller. In de afgelopen jaren is gebleken dat Tadić van grote waarde is geweest voor Ajax. Hij heeft grote successen met de club uit de hoofdstad behaald. Er kan dus worden gezegd dat dit een geslaagde transfer is geweest.

View post on Instagram
 

9. Mateja Kežman – 14 miljoen euro

Na een aantal jaar voor Partizan in het toenmalige Joegoslavië te hebben gespeeld en veel doelpunten te hebben gescoord, kocht PSV Mateja Kežman voor een bedrag van 14 miljoen euro. In die tijd was dat een enorm bedrag, totaal niet in verhouding met de bedragen die destijds voor andere spelers door Eredivisie clubs werden betaald. Kežman scoorde de ene na de andere goal en groeide uit tot een publiekslieveling in Brabant. 

8. Edson Álvarez – 15 miljoen euro

Edson Alvarez verkaste in de zomer van 2019 van de Mexicaanse voetbalclub Club América naar Ajax Amsterdam. De middenvelder kostte 15 miljoen euro en had op het begin moeite om mee te komen met vooral het voetballende aspect van het Nederlandse voetbal. De Mexicaan staat bekend om zijn inzettingsvermogen en strijdlust. 

View post on Instagram
 

7. Quincy Promes – 15,8 miljoen euro

Nadat Quincy Promes verschillende jaren in het buitenland had gevoetbald bij Spartak Moskou en Sevilla, werd hij in de zomer van 2019 teruggehaald door de club waar hij in de jeugdopleiding is opgegroeid. Er werd door Ajax een transfersom van 15,8 miljoen euro betaald voor de jongen uit Amsterdam. Hij kwam terug waar hij was opgegroeid. Vandaag de dag speelt ‘ie weer voor Spartak Moskou.

6. Antony – 15,8 miljoen euro

Nummero 6 in het rijtje van duurste transfers van de Eredivisie. Ajax kocht in de transferperiode voorafgaand van het seizoen 2020/2021 de Braziliaan Antony Matheus dos Santos. Zijn voetbalnaam is Antony. Nadat de jonge aanvaller al meer dan 30 wedstrijden had gespeeld voor Sao Paulo, nam de Amsterdamse voetbalclub hem over voor een transferbedrag van 15,8 miljoen euro.

View post on Instagram
 

5. Daley Blind – 16 miljoen euro

Daley Blind werd voor het seizoen 2018/2019 teruggehaald door Ajax. De Amsterdamse club betaalde een bedrag van 16 miljoen euro voor de verdediger, aan de Engelse grootmacht Manchester United. Door zijn opgedane ervaring in de Premier League keerde Blind in Amsterdam terug als een ervaren speler en groeide hij snel uit tot een sterkhouder.

4. Miralem Sulejmani – 16,3 miljoen euro

Een naam in het rijtje duurste transfers van de Eredivisie, die zijn naam en transferwaarde nooit écht heeft waar gemaakt. Ajax nam in de transferperiode in de zomer van 2008 de Serviër Miralem Sulejmani over van sc Heerenveen. Nadat de Servische aanvaller twee goede seizoenen achter de rug had in Friesland, verkaste hij voor 16,3 miljoen euro naar de Nederlandse hoofdstad. In totaal speelde hij 103 wedstrijden voor Ajax en scoorde daarbij 29 keer.

View post on Instagram
 

3. David Neres – 17,4 miljoen euro

In de zomer van 2016 toonde Ajax interesse in een Braziliaans talent. Dit talent was David Neres. Na lange onderhandelingen tussen Sao Paulo en Ajax werd de aanvaller uiteindelijk overgenomen voor een bedrag van 17,4 miljoen euro. Hij was in Amsterdam een sierlijke voetballer met mooie acties.

2. Sébastien Haller – 22,5 miljoen euro

Sébastien Haller werd in de zomer van 2021 door Ajax overgenomen van West Ham United voor een bedrag van 22,5 miljoen euro. De Amsterdamse club haalde hem hiermee voor de tweede keer naar de Eredivisie. Hij speelde namelijk ook al meerdere seizoenen voor FC Utrecht. Uiteindelijk kwam hij voor Ajax 50 keer in actie en scoorde daarbij 32 goals. Deze transferperiode verkaste hij naar Borussia Dortmund voor 31 miljoen euro.

View post on Instagram
 

1. Steven Bergwijn – 31,25 miljoen euro

Last but not least iin het rijtje van duurste transfers van de Eredivisie: Steven Bergwijn. Afgelopen zomer heeft Ajax hun eigen transferrecord verbroken door 31,25 miljoen euro te betalen voor de Nederlander Steven Bergwijn. Bergwijn genoot zijn jeugdopleiding voor een deel bij Ajax en PSV. Nadat hij doorbrak bij de Eindhovense club en veel wedstrijden speelde, maakte hij een transfer naar Engeland. Hier heeft hij nooit echt potten kunnen breken. Nu heeft Ajax hem teruggehaald naar Nederland om hem een kans te bieden te laten zien hoe goed hij is.

View post on Instagram