Bijna iedereen kent wel die ene persoon die eet wat die wilt, maar nooit lijkt aan te komen. Dat terwijl jij jezelf misschien helemaal kapot traint in de sportschool zonder veel verschil te zien. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge is dit de schuld van DNA. Sommige mensen zijn dus genetisch voorbestemd om eeuwig dun te blijven, terwijl anderen minder geluk hebben.

Dunne mensen DNA

In samenwerking met huisartsen binnen het Verenigd Koninkrijk hebben de onderzoekers bij tweeduizend dunne mensen DNA afgenomen en vragen gesteld over hun eetpatroon en levensstijl. Dit is de eerste keer dat onderzoek naar DNA en dieet op deze manier is uitgevoerd. Het is ook direct het grootste onderzoek ooit over dit onderwerp. Verder zijn de genen van 14.000 andere mensen met elkaar vergeleken (waarvan 1622 met ondergewicht, 1985 mensen met obesitas en 10.433  op gezond gewicht). Wat blijkt: mensen met overgewicht hebben bepaalde stukken DNA die niet voorkomen bij dunne mensen, en vice versa.

Resultaat

Resultaat van het onderzoek is dat ons lichaamsgewicht voornamelijk wordt bepaald door onze genetische samenstelling. Mensen met overgewicht hebben vaak meer genen die aankomen bevorderen. Ze hebben een genetische handicap vergeleken met dunne mensen. Tijdens het onderzoek zijn honderden genen gevonden die de kans op aankomen verhogen. Sommige mensen dragen zelfs falende genen, waardoor ze al op vroege leeftijd aan obesitas leiden. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat dunne mensen “in shape” blijven dankzij hun DNA, niet omdat ze meer zelfbeheersing hebben. Dit is ook de reden dat dunne mensen vaak dunne familieleden hebben. Met het achterhalen van genen die positief werken op het gewicht hopen de wetenschappers nieuwe manieren te ontwikkelen om overgewicht tegen te gaan.

Dunne mensen DNA gewoonvoorhem 7

Junkfood en sporten

Betekent dit dat werken aan ons gewicht zinloos is? Zeker niet! Ten eerste blijft sporten en gezond eten beter dan op de bank liggen met een zak chips. Ten tweede geeft bepaald DNA alleen een verhoogde kans op overgewicht en obesitas, er tegen vechten door je eet- en sportpatroon aan te passen heeft dus zeker wel nut.

Dunne mensen DNA gewoonvoorhem 6

Meer bewijs nodig dat je moet doorgaan/beginnen met sporten? Lees ook eens: Nieuw onderzoek wijst uit dat ‘niet sporten’ schadelijker is dan ‘roken’ of ‘diabetes’ of Wil jij je 30 jaar jonger voelen? Begin dan eens met sporten. Voor wie toch nog hoopt op een makkelijk antwoord: Er is een wonderpil in de maak die men moeiteloos moet doen afvallen.