Afvallen zonder sporten of diëten.. Volgens wetenschappers is het in de toekomst mogelijk met een dieetpil. Straks hoeven we niet meer van onze luie kont te komen om ons 30 jaar jonger te voelen. Deze wonderpil gaat al het werk uit handen nemen door een bepaald gen te blokkeren. Hierdoor zet je lichaam geen brandstof meer om in vet.

Dieetpil

De dieetpil moet het RCAN1-gen blokkeren. Wetenschappers hebben dit al bij muizen gedaan. De muizen waarbij het gen is geblokkeerd eten meer, maar komen niet aan. Zelfs met een dieet dat voor 60 procent uit vet bestaat blijven de gemanipuleerde muizen op hetzelfde gewicht.

dieetpil gewoonvoorhem 2

Bron: Flickr

Blokkeren RCAN1-gen

Volgens wetenschappers zet het blokkeren van het RCAN1-gen wit vetweefsel (dat je lichaam niet snel gebruikt) om naar bruin vetweefsel (wat je lichaam gebruikt voor warmteproductie). Des te meer bruin vetweefsel je hebt, des te meer calorieën je lichaam verbrandt voor warmteregulatie. Het blokkeren van het RCAN1-gen laat je lichaam dus minder efficient omgaan met zijn brandstof, maar dit is volgens wetenschappers niet erg, in een maatschappij waar we veel meer eten dan nodig.

Geen garantie

Volgens de wetenschappers is het blokkeren van het gen bij dieren niet representatief voor het effect op mensen. Er is dus geen garantie dat de dieetpil echt komt. Ook is deze techniek geen vervanging voor gezond eten en voldoende beweging. Zelfs als je er niet van aankomt blijft het constant eten van junkfood ongezond.

Dat is jammer, want wij zien al een toekomst voor ons waar we in de ochtend een dieetpil nemen en ergens in de middag een pil om in vorm te blijven zonder ooit nog te sporten. Dan kunnen we op bank blijven hangen terwijl er een dikke sixpack onder ons shirt groeit. Voor nu moeten we daar nog altijd voor naar de sportschool.

Bron: AD

Fotografie: Unsplash