Je had het in nog geen duizend jaar kunnen bedenken, maar binnenkort ziet de eerste Russische elektrische wagen sinds de revolutie van 1917 het levenslicht. Dat gegeven op zich is al bijzonder. De elektrische wagen is namelijk een totaal nieuw fenomeen op de Russische wegen en je zult vruchteloos zoeken naar een Tesla in het rijk van Poetin. Een naam voor de opvallende auto hebben de Russen al bedacht: ‘Zetta’. Dat is geen Russisch voor ‘modern’, maar staat voor Zero Emission Terra Transport Asset. Laten we eerlijk zijn, dat klinkt commercieel gezien een stuk interessanter dan ‘medlenny’, het Russchische woord voor traag. De Russische vierwieler lijkt namelijk niet te zijn ontworpen voor topsnelheden.

Russische Tesla kent een actieradius van 560 kilometer

De Russische Minister van Industrie, Denis Mantoerov, is zo trots als een Russische beer. Tegen persbureau Tass liet de bewindsman zich al lovend uit over de Zetta. De driedeursauto zou een actieradius hebben van 560 kilometer op een volle batterij. Dat is op zich al een goede prestatie, zeker als je weet dat de aanschafprijs van de wagen zo’n 6400 euro zal zijn.

Tesla

Onbekend fenomeen op de Russische wegen

Dat er in Rusland niet veel elektrische wagens rond rijden is logisch. Aan de ene kant zijn dergelijke wagens relatief duur door het lage inkomen van de gemiddelde Rus. De kwaliteit van de Russische wegen laat daarnaast te wensen over, net als het weggedrag van de meeste inwoners van het land.

Screenshot 2019-11-29 at 15.11.55 Screenshot 2019-11-29 at 15.11.51

De eerste of toch niet

Opvallend genoeg is het niet echt de eerste elektrische wagen in het land van Poetin. Ten tijde van de Russische Tsaar had uitvinder en ingenieur Hippolyte Romanov (1864-1944) al een elektrische auto ontworpen en geproduceerd. Dat was in 1899, lang voordat er sprake was van een Tesla. Dat model kreeg destijds de naam ‘koekoek’ en ooit was er het plan om die wagen in te zetten om het openbaar vervoer in Sint-Petersburg te gaan verzorgen. Dat plan is helaas nooit uitgevoerd.

Of we de Zetta echt met een Tesla kunnen (en durven) vergelijken is de vraag. Opvallend is het wagentje wel. Zou hij kans hebben populair te worden?