Deze week is op de NPO de driedelige serie De Villamoord te zien over een waargebeurd verhaal. Met een stijl die doet denken aan Amerikaanse series Making a Murderer enĀ The Confession Tapes komt ook het onderwerp angstaanjagend overeen. Het gaat namelijk over een moord die zogenaamd opgelost is, maar waar veel haken en ogen aan zitten. Ruim 20 jaar na dato wordt er met deze driedelige serie een nieuw licht geworpen op de gang van zaken. Hebben er verdachten jarenlang vastgezeten zonder dat ze schuldig waren? Een serie over Nederlandse wanpraktijken en schandalige processen binnen de rechtsgang.

De Villamoord, een gerechtelijke dwaling

De Villamoord is een driedelige serie over een moord die in de vorige eeuw nog plaatsvond. Op 2 september 1998 is er ingebroken in een villa in Arnhem door een groep mannen. Hierbij is een vrouw, de 63-jarige bewoonster, door het hoofd geschoten. Zij is overleden, maar een vriendin die erbij was en ook in haar hoofd was geraakt, overleefde het. Negen mannen zijn na een tip opgepakt en worden ondervraagd. In de serie is uit beelden van die verhoren te zien dat dit af en toe niet erg netjes verliep. Verre van. Er is zo hard aangestuurd op een bekentenis dat sommigen er niet meer omheen konden. Het wordt ook wel een gerechtelijke dwaling genoemd, die in De Villamoord helemaal wordt uitgepluisd.

160 uur aan videobeelden

Om een zo uitgebreid mogelijk beeld van de situatie te krijgen is 160 verhoortapes aan videobeeld onderzocht. Dit zijn originele beelden van de ondervragingen van de negen verdachten en hoe dit eraan toe ging. In De Villamoord zijn fragmenten van die beelden te zien en ze laten niets aan de verbeelding over. Vele kijkers hebben hun mond laten openvallen toen ze de intimiderende en ontluisterende verhoren zagen. Een veroordeelde vertelt in de serie hoe hem tijdens het verhoor woorden in de mond werden gelegd en bang werd gemaakt door de verhoorders. Dankzij zijn bekentenissen zijn negen Turks-Nederlandse mannen jarenlang vastgezet. Het is niet voor niks dat ze gerechtigheid willen sinds ze weer op vrije voeten zijn.

De drie delen van De Villamoord zijn deze week te zien op NPO2, met vanavond de derde en laatste aflevering. De serie is ook online terug te kijken. Dat is weer eens wat anders dan een Nederlandse Netflix-serie.