Het feit dat er steeds meer elektrische wagens op de weg verschijnen betekent niet dat de technologische ontwikkelingen zich beperken tot de vierwielers. Ook onder motoren zien we steeds vaker modellen die volledig elektrisch zijn. Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, het geeft ook ontwerpers nieuwe mogelijkheden. De UMC XP Zero is het laatste voorbeeld van een nieuwe generatie elektrische motoren.

De elektrische motor van de toekomst

Ontwerpers van elektrische motorfietsen worden steeds beter als het gaat om het combineren van technologie en design. Alhoewel de toepassingen nog ver achterlopen met wat we zien in de autoindustrie, zijn er toch noemenswaardige voorbeelden die ons laten zien welke kant het op gaat. Hugo Eccles, mede-oprichter en Design Director van Untitled Motorcycles, ziet volop mogelijkheden om te profiteren van de technologische vooruitgang. Gebaseerd op de Zero SR / F, heeft Eccles de UMC XP Zero ontwikkeld. Het is een motor met alle eigenschappen van het origineel en er toch radicaal anders uitziet. Eccles’s inspiratie komt overigens voort uit zijn eerste rit op de Zero SR / F. Het deed hem denken aan het besturen van een jet, wat leidde tot het ontwerp van de XP Zero.

Topsnelheid van 200 km/u

De XP is voorzien van op maat ontworpen CNC-polymeerpanelen met matte polycarbonaatranden. Een motor van 82 kW produceert een koppel van 190 Nm, goed voor een topsnelheid van 200 km / u. Een aangepaste stoel, bekleed met suede en tal van custom made onderdelen zoals de aluminium neus & inlaat, maken het geheel af. Opvallend is wellicht de speciale verflaag. Het betreft hier de AMS-36375 ‘Ghost Grey’ experimentele vliegtuigverf. Deze vinden we ook terug op de Twin 320 mm NG zwevende voorschijven met dubbele J.Juan 4-pot remklauwen.

elektrische motor

Indrukwekkend vakmanschap

Kortom, men heeft alles uit de kast gehaald om een zeer indrukwekkende elektrische motor te produceren waarbij de carrosserie lijkt te bestaan uit één stuk met vloeiende lijnen. De keuze voor bijzondere materialen, gecombineerd met het onmiskenbare vakmanschap maken de motor tot een bijzonder tof geheel.

UMC063_ZERO_XP_EXPERIMENTAL_002 UMC063_ZERO_XP_EXPERIMENTAL_008 UMC063_ZERO_XP_EXPERIMENTAL_010