Sports

Wat is creatine en waar is het goed voor?

Creatine

Voedingssupplementen voor, tijdens of na het fitnessen zijn tegenwoordig razend populair. Denk bijvoorbeeld aan eiwitshakes, weightgainers en pre-workouts. Ze geven je een extra boost tijdens of na de work-out. Creatine is ook een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt door krachttrainers, maar wat is het nou precies en wat doet het met je lichaam. Wij vertellen je alle ins- en outs van dit powermiddel.

Creatine, wat is het?

Veel mensen nemen dit supplement zonder dat ze exact weten wat het is. Wist je namelijk dat je lichaam zelf al het stofje aanmaakt? Creatine is namelijk een stikstofverbinding die van nature voorkomt in gewervelden. Het zorgt voor energie voor je spier- en zenuwcellen. Het zit zo: in het lichaam wordt creatine gevormd uit 3 aminozuren: glycine, arginine en methionine. Tijdens inspanningen wordt creatine aangesproken en omgezet in ATP (adenosinetrifosfaat), dit zorgt ervoor dat je een energieboost krijgt.

 

Creatine, wat doet het?

Wanneer er energie wordt geleverd aan je spieren en gewrichten door het middel zorgt dit ervoor dat je een boost krijgt van 6 tot 8 seconden per oefening. Creatine levert namelijk deze korte tijd de energie voor je spieren. Het voedingssupplement kan je dus helpen bij korte inspanningen. Denk hierbij aan sprintjes, gewichtheffen of push-ups. Wanneer je begint met het extra innemen van creatine, hiermee bedoelen we de supplementen, neemt je gewicht waarschijnlijk met een paar kilo’s toe. Dit is vooral vocht dat wordt opgenomen in je spiercellen. Hierdoor zal je kracht en spiermassa toenemen en dat is nou precies waarom het veelvuldig word gebruikt.

Creatine, wat zijn de bijwerkingen?

Helaas heeft dit ‘wondermiddel’ ook negatieve bijwerkingen. Ongeveer 5 tot 7 procent van de gebruikers krijgt last van maag- en darmklachten. Dit kan je overigens wel tegenwerken door extra veel water te drinken. Wat ook goed is om te weten is dat bij 30% van de gebruikers het helemaal niks doet. Wanneer je het gebruikt, voldoende water drinkt en je merkt niks aan je spiermassa in de loop van de weken, dan is de kans groot dat het voor jou niet helpt. Dat is jammer, maar je hebt nog genoeg andere voedingssupplementen die je misschien wel kunnen helpen.