Cars & Bikes

Daar is ‘ie dan: de eerste BMW M3 Touring ooit

BMW M3 Touring

Ja, ja, daar is ‘ie dan: de nieuwe BMW M3 Touring – een stationwagon van formaat. Zie jij jezelf hier al in rondrijden?

Het lange wachten wordt beloond

Het is het jaar 1986: de introductie van de eerste BMW M3. Veertien jaar later flirt BMW met het idee om de destijds actuele 3-serie (E46) een M3 Touring te geven. Weer zestien jaar later durfde de Duitse autofabrikant het aan om een concept naar buiten te brengen. en ja hoor, in augustus 2020 bevestigde BMW officieel de komst van de BMW  M3 Touring. Dat lange wachten wordt nu beloond: de BMW M3 Touring Competition xDrive is eindelijk daar.

BMW M3 Touring Competition xDrive, eerste BMW M3 Touring ooit

BMW levert met de eerste BMW M3 de welbekende Duitse power: de motor is een 3.0 zes-in-lijn met 510 pk (bij 6.250 toeren) en 650 Nm (bij 2.750 toeren). Standaard heb je dus een automaat (achttraps van ZF) en vierwielaandrijving. Welke snelheden je daarmee kunt halen? Een ‘sprintje’ van 0 naar 100 km/u duurt slechts 3,6 seconden en de topsnelheid is (begrensd op) 250 km/u. Als je à la Max Verstappen over de Duitse Autobahn wilt scheuren, zul je nog een extra twintigduizend euro moeten aftikken. Daar krijg je dan een extra 30 km/u voor terug. Voor de autotuners onder ons is de wagen helemaal interessant: naar verluidt kan de bolide snelheden van 300 km/u passeren als de begrenser eraf wordt gehaald.

Ook het oog wilt (en krijgt) wat

Maar niet alleen onder de motorkap zit pure klasse. Ook op esthetisch vlak is de eerste BMW M3 Touring een klasbak pur sang. Zo heeft de Duitse fabrikant de M3 Touring hetzelfde front als de M3 Sedan en M4 meegegeven. Denk aan de opvallend gestileerde verticale grilles. Hiermee moet BMW in de onderbumper grotere luchtinstroomopeningen plaatsen, die koellucht richting de aandrijflijn en remmen sturen. Over remmen gesproken: je kunt er voor keizen om M carbon/keramische schijven op de wagen te monteren. De omlijsting van de grilles kleurt zwart. En dan praten we nog niet eens over het interieur: de bagageruimte is 500 liter groot en 1.510 liter als je de banken neerklapt – daar kun je heel wat in kwijt!

Waar, wanneer en voor hoeveel te verkrijgen?

De eerste BMW M3 Touring ooit wordt geïntroduceerd op het Goodwood Festival of Speed deze maand. Niet veel later, in september om precies te zijn, kan je een bestelling plaatsen. De daadwerkelijke productie start in november 2022. Prijzen beginnen naar verluidt vanaf 97.800 euro.

Beeld: BMW.