BMW komt met een nieuw racemonster van 80.000 euro, misschien maar goed om deze Belgische motorrijder uit de buurt te houden. Wij gaan toch liever met deze tent op roadtrip met deze motor. Hoewel, als je deze motor kan betalen je misschien wel op luxere locaties overnacht. Bij nader inzien: Vakantievideo’s waarin jij  met je vrienden een Italiaans landschap toont per motor zijn toch al cliché. Bovendien is deze motor bedoeld voor de racebaan. Als de BMW HP4 je voorbijrijd is dat even verwarrend als de stuk tekst hierboven: kort, snel en begrijpt niet helemaal wat er gebeurd en je voelt je volledige gedomineerd alsof Dean Wilson verkleed als 80-jarige jou en iedereen ownt.

BMW HP4

De BMW HP4 is een beest op twee wielen. Met een cilinderinhoud van 999cc en 158 kilowatt (215 hp) bij 13.900 t/min maak jij iedereen kapot op de racebaan. De uitlaat heeft een variabele inlaat pijplengte met vier verschillende modi, een meervoudige natte plaatkoppeling en nog een hele hoop andere dingen. Voor de volledige lijst kan je terecht op de website van BMW. Het resultaat van deze combinatie aan onderdelen is een snel scheurbeest. De motor haalt een topsnelheid van 300 kilometer per uur.

BMW HP4 gewoonvoorhem 5 BMW HP4 gewoonvoorhem 3

Lichtgewicht

Het grote voordeel van de BMW HP4 is zijn gewicht. Het voertuig weegt slechts 171,4 kilogram met een volle tank. Veel van de normaliter aluminium onderdelen zijn vervangen voor lichter materiaal. De BMW HP4 is dus meer proof of concept. In de toekomst hoopt BMW deze productie technieken op grotere schaal in te zetten. De BMW HP4 is de eerste motor met een volledig koolstofvezel frame.

BMW HP4 gewoonvoorhem 4 BMW HP4 gewoonvoorhem 2

Er worden enkel 750 exemplaren gemaakt. Een klein team van experts bouwt ieder exemplaar. Zo hoopt BMW de hoogste vorm van kwaliteit te houden. Nederland heeft vier modellen om gratis weg te geven, in ruil voor 160.000 briefjes van 50 per motor.

Bron: BMW

Fotografie: BMW