Yup, de titel heeft iets weg van een hele slechte grap, maar dit verhaal is echt gekscherend. Het neemt ons mee naar het België uit het jaar 2015, toen een motorrijder met een snelheid van 252 kilometer per uur werd geflitst op de snelweg in België. Het nieuws luidt nu dat de rode snelheidsduvel vrijuit is gegaan. De bestuurder bleef op advies van zijn advocaat weg bij het proces, waardoor de zaak verjaarde.

Politierechter Kathleen

In gesprek met het Belgische VTM Nieuws verklaarde politierechter Kathleen Stinckens dat het simpelweg volgens de regels is dat zo’n zaak na verloop van één jaar tijd verjaart: “Dat zijn procedureregels, ik verwijt de advocaten niets.” Door zijn afwezigheid stond er op de planning dat de 46-jarige bestuurder aanvankelijk zou worden veroordeeld voor de overtreding. Zijn advocaat wees hem echter op een maze der wet, waardoor hij echter op de laatste dag van het wettelijke termijn in hoger beroep ging.

Stickens stelt dat politierechters de verjaringstermijn graag zouden verlengen, omdat één jaar te weinig tijd zou zijn om de administratieve zaken goed op orde te krijgen. Vooralsnog wordt de truc door veel advocaten “lachend” aangeraden. Zelfs als politierechter weet Stickens er begrip voor op te brengen: “Stel jezelf in de plaats van een zware snelheidsovertreder. Wanneer iemand jou dan zegt dat de verjaring kan worden bereikt, stel ik me de vraag wie er zal zeggen ‘Nee dat zou niet correct zijn, laat me maar veroordelen’.”