Hij draait al eventjes in de bioscoop: Blue Story. De Nederlandse bioscoop, dat dan weer wel. Door rellen in Engeland werd de controversiële film namelijk uit de bioscoop gehaald. Waar gaat de – op waar gebeurde feiten gebaseerde – film over? Dit is wat je moet weten over Blue Story.

Straatbendes in Blue Story

Marco en Timmy zijn de twee vrienden die centraal staan in Blue Story. Zij gaan naar dezelfde school maar wonen in verschillende wijken in Londen. Ike wijk wordt geregeerd door een plaatselijke bende: in Deptford zijn dit de Ghetto Boys, in Peckham zijn het de Peckham Boys. De vrienden zijn vanwege hun verschillende woonplek lid van de rivaliserende bendes. Dit lijkt goed te gaan, tót de bom barst.

Vrienden worden vijanden

In een verhitte confrontatie slaat één van Timmy’s vrienden Marco in elkaar. Zijn bende zweert vervolgens op wraak en het geweld tussen de bendes lijkt afgaande op de trailer al snel toe te nemen. Ongewild komen Marco en Timmy tegenover elkaar te staan. Blijven zij trouw aan hun vriendschap met elkaar, of aan de straatbende waar ze onderdeel van zijn gaan uitmaken? Die vraag behandelt regisseur, schrijver en rapper Rapman in zijn bioscoopfilm Blue Story.

Blue Story

Blue Story gebaseerd op waargebeurde feiten

Rapman baseerde de gebeurtenissen in Blue Story op zijn eigen jeugd. Hij woonde in Deptford, maar moest om bij zijn school te komen het grondgebied van Peckham en dus de Peckham Boys doorkruisen. Rapman werkte ook mee aan de serie op een andere, unieke manier. Hij vertelt delen van de film namelijk al rappend. Een klein voorstukje hiervan is te zien in de trailer.

Andere kijktips

Dat de strijd tussen rivaliserende bendes uit de hand kan lopen, zien we vaak in series en films. Denk bijvoorbeeld aan de Australische film 1% over een machtsstrijd in een motorbende. Ook in de film Ultras, over Italiaanse voetbalhooligans, gaat het er heftig aan toe.