Er zijn interessante cijfers bekend over welke automerken met hun modellen het meest betrouwbaar zijn. Zijn Franse auto’s echt zo onbetrouwbaar als iedereen zegt? En klopt het dat als je weinig onderhoudskosten wil, je voor een Japanner moet gaan? Een Britse verzekeraar heeft de cijfers erbij gepakt en is gaan publiceren wat de meest betrouwbare automerken zijn.

Checken op betrouwbaarheid

De Britse autoverzekeraar By Miles heeft in de cijfers van het Ministerie van Transport gebladerd om te kijken welke auto er het best en het slechtst voor staat. Hierbij gaat het om de Britse versie van de APK-keuring, waar auto’s wel of niet in één keer door komen. Modellen die tussen de drie en vijf jaar oud zijn werden meegenomen in deze telling. In die cijfers is te zien welke auto’s niet in één keer door de keuring heen kwamen, ongeacht het letsel van de auto. Het zou best kunnen dat ze daarna nog jaren meegaan, maar daar is niet naar gekeken.

Niet in één keer goed gekeurd, is een negatief streepje voor het model én het merk. Zo kom je er bij tienduizenden metingen achter wat de meest betrouwbare automerken zijn. Dat is overigens weer wat anders dan wat de veiligste auto’s ter wereld zijn.

betrouwbare automerken

De slechtste én beste auto’s

Het is pijnlijk om te lezen, maar na deze metingen komt een patroon naar voren dat het beeld bevestigt. Helaas voor de Fransen staat de Renault Mégane er het slechtst voor. Maar liefst 21,9% van de eigenaren van die auto’s kwamen niet gelijk door de APK. De top-3 wordt afgemaakt door de Citroën DS3 (19%) en de Renault Clio (18,6%). Tot nu toe alleen maar Fransen dus, maar het Engelse Vauxhall en het Zweedse Volvo bezetten plek 4 en 5 met de V40 en de Insignia. Maar dat zegt nog niet gelijk dat het de minst betrouwbare automerken zijn.

De positieve uitschieters komen wel voornamelijk uit Japan. Slechts 4,6% van alle Honda Jazz wagens kwam niet in één keer door de keuring. De Honda CR-V, Toyota Prius, Mercedes GLA en Toyota RAV4 maken de top-5 compleet. Het is vast geen toeval dat er vier Japanners in dit lijstje staan. Maar levert het land ook de meest betrouwbare automerken?

De meest en minst betrouwbare automerken

Als we dan gaan kijken naar de meest betrouwbare automerken, komen we in andere culturen terecht. De makers van Lexus mogen elkaar een high-five geven dankzij hun eerste plek op de lijst. Honda, Porsche, Mini en Suzuki zijn de andere vier betrouwbare automerken die bovenaan staan.

betrouwbare automerken

Nogmaals slecht nieuws voor de Fransen. Mocht je een auto van Renault hebben, dan is de kans het grootst dat hij niet in één keer door de APK komt. Ze staan namelijk op de eerste plek, gevolgd door de collega’s van Citroën en Dacia. Die hebben dus nog werk aan de winkel als het gaat om betrouwbaarheid, want 17,3% van alle Renaults komt niet door de keuring.