Bij “veiligste auto” denk je vrij snel aan een Volvo. Het Zweedse automerk is al jaren toonaangevend op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid, daar zijn ze bekend mee geworden. Maar de auto die als aller-veiligst is getest door de veiligheids-autoriteit Euro NCAP is géén Volvo.

Uitgebreide tests van de Euro NCAP

Afgelopen najaar zijn er weer nauwkeurige tests uitgevoerd door de Euro NCAP en de beelden liegen er niet om. Ze nemen het heel serieus, en elke potentiële gevaarlijke situatie wordt meegenomen. En het resultaat is een auto een score haalt van maar liefst 99% voor de inzittenden voorin: De Mazda CX-30. Kinderen op de achterbank krijgen ook een hoge veiligheidsscore van 86% en de voetgangersprotectie haalt 80%. Nog nooit is er zo’n hoge score genoteerd. Dus als je dan toch een ongeluk krijgt, kan je dat beter doen in deze veiligste auto.

Niet de enige veilige auto

Op de site van de EuroNCAP is te zien dat alle auto’s vier of vijf sterren halen. Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe auto’s zo modern en vol met techniek dat ze bijna niet meer onveilig kúnnen zijn. Elk merk dat je voorbij ziet komen heeft geïnvesteerd in techniek, waardoor automatische sturingscorrectie en noodremmen bijna standaard in je auto zitten.

De Euro NCAP, de standaard waar je nooit iets van hoort

Het zou zomaar kunnen dat je nog nooit van de Euro NCAP hebt gehoord. NCAP staat voor New Car Assessment Programme en dit is de autoriteit op het gebied van het testen van auto’s. De organisatie bestaat onder andere uit de overheden van zes landen, waaronder Nederland. Ze werken samen met meerdere grote partijen, zoals de FIA en ADAC (de Duitse ANWB). Door deze brede samenwerkingen kunnen ze heel veel auto’s testen en de kwaliteit van de tests blijven verbeteren. Dus als je benieuwd bent waarom je auto veilig is én je lekker wil kijken naar crashende auto’s, kun je beter even kijken op de site.