Houden we de agenda nog bij? Met Vaderdag in het vooruitzicht wordt het hoog tijd om eens een cadeau te regelen. Maar ook voor jezelf of een vriend is dit belangrijke informatie, als je al een andere tip voor vaderdag hebt gebruikt. De beste Nederlandse whisky’s zijn getest en de uitslag is bekend. Tijd om te kijken waar de kwaliteit van eigen bodem te vinden is.

Nederlandse whisky’s

Het panel van het Algemeen Dagblad heeft in een test allerlei whisky’s geproefd die in Nederland gemaakt zijn. Hierbij komen verschillende uithoeken in ons land voorbij als Midwolda, Nistelrode en Bolsward. Allemaal bronnen van de lekkerste en beste Nederlandse whisky’s, waar we eigenlijk nog niet zoveel van wisten. Toch is het zeker het proberen waard, want niet alleen aan de andere kant van de oceaan kunnen ze er wat van. Ondanks dat we hier iets minder geschiedenis hebben met de drank, kan het alsnog erg lekker zijn.

beste whisky's

Anders dan bier

Dat er steeds meer brouwerijen in Nederland zijn die een groot publiek bereiken, is anders dan bij whisky. De kleine stokers die whisky maken hebben veel meer tijd nodig. Voor bier of veel andere soorten speciaalbier heb je slechts een paar maanden nodig. Whisky maken duurt jaren omdat het zo lang moet rijpen. Daarom komen de beste whisky’s bij beginnende stokers pas na jaren aan het licht. Smaakt een whisky niet zo lekker als je wil, moet je weer van begin af aan het proces beginnen, wat tientallen jaren kan duren.

De beste whisky’s

Uit de test kwamen een paar grotere en wat kleinere merken naar voren. Iets meer bekende whisky is bijvoorbeeld Millstone, die in de distilleerderij Zuidam gemaakt wordt. Met 4,5 van de 5 sterren is deze erg hoog gewaardeerd. De fles van €38,50 bevat een whisky met tinten van rook, hooibergen en appelgaarden in de geur. De zoete, stroperige smaak maakt het perfect voor na een goed diner.

Maar de beste van de Nederlandse whisky’s is toch die van de minder bekende stoker uit Texel; de Texelse Whisky. Volgens het testpanel krijgt deze ook 4,5 ster, maar hij wordt een ‘weergaloze whisky’ genoemd. Hij kost dan wel €50,- voor een halve liter, maar de rozijnengeur en smaken van zoethout en chocolade maken het een onverwachte uitschieter.

Nederlandse whisky's

Andere Nederlandse whisky’s die ook getest zijn maar iets lager beoordeeld werden waren Beek whisky (3,5 ster), IJsvogel whisky (2) Alambik (2) en Bus whisky (3,5). Geen slechte flessen, maar ook niet de beste whisky’s.