In Nederland stikt van de bierbrouwerijen. Als echt bierland zijn we er dan ook goed in. De markt van speciaalbier wordt groter en groter. Dit biedt veel kansen voor kleine brouwerijen om een grote afzet van hun speciaalbier te vinden in supermarkten en cafés. Dit zijn 10 leuke Nederlandse brouwerijen op een rijtje.

Nederlandse brouwerijen

Omdat er zóveel Nederlandse brouwerijen zijn waar kleine merken hun speciaalbier maken, is het bijna niet te doen om ze allemaal op te noemen. Daarom hebben we een selectie gemaakt van 10 vlotte merken waarvan je het bier in de supermarkt kan vinden.

Samen maken deze brouwerijen een heleboel verschillende soorten speciaalbier. Het leuke van deze brouwerijen is dat het vaak jonge bedrijven zijn, die maar al te graag hun deuren open zetten om te laten zien hoe ze hun biertjes brouwen. Als de maatregelen het toelaten natuurlijk.

Brouwerij ’t IJ

De eerste in het rijtje met Nederlandse brouwerijen is de Amsterdamse brouwerij ’t IJ. Zij hebben het voor elkaar gekregen door heel Nederland te groeien en de markt buiten onze hoofdstad te verbreden. Ondertussen is veel van hun speciaalbier in de supermarkt te vinden en wordt hun IJwit bier in steeds meer cafés geschonken. Misschien ken je de Natte, Zatte of IPA biertjes ook wel van ze. Zo niet, zeker een keer het proberen waard.

speciaalbier

Lowlander

Ook ‘Lowlander botanical beers’ verdient een plekje in deze lijst met Nederlandse brouwerijen. Lowlander staat bekend om het fruitige bier dat ze maken. Speciaalbier van deze Nederlandse brouwerij drukt zijn stempel met de kruiden en het fruit dat in het bier verwerkt is. Hun filosofie is dat ze willen afwijken van de normale smaken en met Nederlandse vindingrijkheid met lekkere variaties komen. Hier zijn de White Ale en hun Indian Pale Ale lekkere voorbeelden van.
speciaalbier

Texels Speciaalbier

Het Texels bier ken je wel van de Skuumkoppe, Springtij en Tripel biertjes uit de supermarkt. Het wordt sinds 1999 gebrouwen, op het eiland Texel natuurlijk. De brouwerij staat in Oudeschild, en was vroeger een zuivelfabriek. Het Texels bier behoort dus tot de wat oudere Nederlandse brouwerijen en heeft dan ook al verschillende prijzen gewonnen. Onder andere 10 verschillende prijzen van de Dutch Beer Challenge in de afgelopen vijf jaar.
speciaalbier

Gebrouwen door Vrouwen

Twee Amsterdamse zussen begonnen in 2013 van hun uit de hand gelopen hobby hun werk te maken. Zelf hebben ze net zo lang uitgeprobeerd tot ze een fris, zoetig en smaakvol bier konden creëren. Ondertussen hebben ze een groot team van bijna alleen maar dames die weten hoe ze lekker bier moeten maken. Niet voor niks is hun speciaalbier nu ook in de Albert Heijn te vinden.

speciaalbier

Oedipus

Heb je hem al zien staan in de winkel? Opvallende, kleurrijke flesjes met de tekst “Mannenliefde” of “Thai Thai” erop. Ook deze Nederlandse brouwerij, Oedipus, is begonnen in een Amsterdamse keuken met een pan op het vuur waar mensen zelf lekker bier wilden maken. En dat is gelukt. De brouwerij is in Amsterdam Noord.

speciaalbier

Uiltje Brewing

Deze Haarlemse brouwerij produceert speciaalbier met opvallende smaken, flesjes en namen. Zo hebben ze het bier genaamd “Dikke Lul 3 Bier!” en ook “Lekker met je bek in het zonnetje” ligt in de schappen van de Albert Heijn. Ze hebben een eigen bar en koffietent in Haarlem, en ook de brouwerij is daar gevestigd. Daar kun je een rondleiding reserveren via de website.

Jopen Bier

Met het motto “Anything but Boring” wil Jopen Bier het Haarlemse bier, dat een rijke geschiedenis heeft, sinds 1994 weer groot maken. Naar aanleiding van het 750-jarig bestaan van Haarlem hebben ze de bierproductie nieuw leven geblazen. De brouwerij staat in een oude kerk, waar ze allerlei soorten speciaalbier maken. Hier zit een café en een restaurant aan vast, zodat je het bier van Jopen in volle glorie kunt proeven. Alleen deze locatie maakt dat Jopen Bier thuis hoort in dit rijtje met Nederlandse brouwerijen.

Kompaan Bier

Een Haagse brouwerij die sinds 2010 bier produceert heeft als eerste bier het “Bondgenoot”-bier. In de winkel liggen ondertussen ook bieren met de namen Wannabee en Levensgenieter. De brouwerij zoals hij er nu is bestaat sinds 2016, waar ze nog steeds nieuw speciaalbier ontwikkelen.

Oersoep

De brouwerij van Oersoep is gevestigd in Nijmegen die hoppige, droge en zure craft bieren maken. Ze hebben een paar basis bieren en een lijn van specials, waarin ze experimenteren met smaken. Het proeflokaal is gevestigd in een voormalige soepfabriek van Honig. Het bezoeken én het proeven een keer waard.

Brouwerij de Molen

En we sluiten af met een internationaal bekende onder de Nederlandse brouwerijen: Brouwerij de Molen. Deze brouwerij heeft wereldwijd bekend craftbeer. De brouwerij staat in Bodegraven, waar rondleidingen, arrangementen en feesten plaatsvinden. In de bierwinkel vind je hun verschillende zorgvuldig samengestelde soorten speciaalbier.