Naast de e-bike is ook de elektrische wagen niet meer weg te denken uit Nederland. Opvallend genoeg is het niet het milieutechnische aspect wat de doorslag geeft. We blijven immers Nederlanders en dus is het prijskaartje het belangrijkste argument. Dat beïnvloedt dus ook de populariteit van de meeste modellen. Terwijl Volkswagen en Renault traditiegetrouw bovenaan staan als het de verkoopcijfers betreft, is die plek nu overgenomen door een Koreaans merk. De Kia Niro is namelijk het meest verkochte automerk in Nederland.

Kia best verkochte automerk (mede) dankzij lage bijtelling

Zowel het merk Kia als de Kia Niro staan ver bovenaan als het gaat om de verkochte aantallen. In het geval van de e-Niro is er een zeer geloofwaardige verklaring voor te geven: de lage bijtelling. Daardoor is het dus een stuk interessanter om de Koreaanse vierwieler te kopen. De bijtelling namelijk slechts 8%. Dat kan overigens nog minder worden: is het privé gebruik aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar, dan is de bijtelling 0%.

Kia nummer 1

Dat Kia de nieuwe nummer 1 is als best verkochte automerk klinkt leuk, maar daar is ook alles mee gezegd. De autobranche heeft het zwaar door de impact van corona. Zo was er in de laatste maand sprake van een forse daling van het aantal nieuw geregistreerde personenwagens (-21.5%). Dergelijke dramatische cijfers zien we ook terug als we kijken naar de verkopen in de periode van januari tot en met augustus van 2020.

best verkochte automerk

Forse daling in 2020

De daling wordt door twee factoren veroorzaakt. Allereerst daalde de vraag naar nieuwe wagens doordat zowel bedrijven als particulieren de aanschaf voor zich uitschuiven in verband met de economische situatie. Aan de andere kant waren er ook diverse problemen met de levering waardoor het aantal nieuwe registraties daalde. Ingewijden verwachten niet dat de verkoop dit jaar nog zal aantrekken en gaan uit van maximaal 350.000 verkochte wagens in 2020. Ter vergelijking, in 2019 werden maar liefst 446.114 nieuwe wagens verkocht.

De top vijf van de best verkopende automerken in augustus ziet er als volgt uit:

  1. Kia: is met 2.457 stuks het best verkochte automerk
  2. Peugeot: 2.222 stuks
  3. Volkswagen: 2.074 stuks
  4. Toyota: 1.821 stuks
  5. Renault: 1.516 stuks

De top vijf bestverkochte modellen is als volgt (augustus)

  1. Kia Niro: 1.164 exemplaren
  2. Volkswagen Polo: 781 exemplaren
  3. Opel Corsa: 711 exemplaren
  4. Peugeot 208: 645 exemplaren
  5. Toyota Corolla: 618 exemplaren