Mannen worden geacht slim te zijn. Op zich niks mis mee, de meeste beschikken over een stel gezonde hersenen. Dat wil niet zeggen dat de gemiddelde man ook echt alles kan of alles weet. Ook al doen we graag alsof we echt overal iets vanaf weten, toch zijn er zaken die je ook als man beter aan een professional over kan laten. Zo zijn er gewoon bepaalde autoreparaties waar je beter niet je handen aan kunt branden.

Blijf af van de elektronica

Als het vervangen van een stop in je meterkast al een opgave is, blijf dan bij voorkeur ook maar van de elektrische bedrading in je auto af. Hoe graag je misschien ook een andere dvd-speler of radio wil installeren in je scheurijzer, als je niet weet wat je moet doen kun je er beter niet aan beginnen. Ook al lijkt het misschien nog zo simpel, een verkeerd aangesloten draadje kan al gauw zorgen voor kortsluiting met alle gevolgen van dien.

Distributieriem vervangen

Mocht je denken dat het vervangen van de distributieriem een fluitje van een cent is na het zien van een paar YouTube video’s, vergeet het maar. Voor het vervangen van de distributieriem moet je namelijk de halve motor demonteren voordat je eindelijk bij de riem kan komen. Mocht dat overigens wel lukken, dan is het nog maar de vraag of je de motor weer op een fatsoenlijke manier in elkaar kan zetten. Doe jezelf, je auto en waarschijnlijk ook je huwelijk een groot plezier door zo’n klus aan de specialist over te laten.

tweedehands auto kopen

De brandstofpomp

Tenzij je in een vorig leven een getalenteerde automonteur was, kun je ook het vervangen van de brandstofpomp beter aan een echte garage over laten. Zelfs na het bekijken van talloze instructiefilmpjes zal het je niet feilloos lukken om die pomp vakkundig te vervangen. Dat een nieuwe brandstofpomp een behoorlijk prijskaartje heeft wil niet zeggen dat je geld kunt besparen door zelf te gaan klussen. Als het fout gaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Zo loop je het risico dat het brandstofverbruik na deze klus een flink stuk hoger is doordat je onbewust de lucht-brandstofbalans van de motor hebt verstoord. Mocht dat niet het geval zijn, dan is er nog altijd het risico op een flinke storing in de motor, verlies van vermogen en een minder goede werking van de versnelling. Gewoon niet doen dus.

Ruit repareren

Het lijkt allemaal zeer eenvoudig om de ruit van je wagen te vervangen. Dat is ook het geval als je een klein sterretje in je ruit ontdekt. Vaak lijkt dat ook een ideale gelegenheid om het zelf te doen: een reparatieset kost maar een paar euro’s en als je buurman het kan, waarom zou het jou dan niet lukken? Het antwoord is dat het je waarschijnlijk aan ervaring ontbreekt. Ga je het wel zelf proberen en lukt het toch niet, dan valt de reparatie altijd duurder uit. Uiteindelijk is het laten repareren vele malen goedkoper.

zelf autoreparaties uitvoeren

Koppelingsplaten vervangen

Heb je kleine kinderen die de versnellingspook als een goed alternatief voor de spelcomputer zien, dan merk je snel dat zoiets niet zonder gevolgen blijft. Inderdaad, ook de koppelingsplaten kunnen slijten en als je er niks aan doet loop je het risico dat je auto flink beschadigd raakt. Tenzij je het leuk vindt om voortaan de wagen in de tweede versnelling te starten, is het zinvol om de koppelingsplaten te vervangen. Dan kun je kiezen: een bezoekje aan de garage brengen of het zelf doen. Die eerste optie gaat dan al snel 500 euro of meer kosten. In dat geval is het verleidelijk om dat geld in je zak te steken en voor Handige Harry te spelen. Als je voldoende verstand van auto’s hebt is dat inderdaad een goede optie, maar in de meeste gevallen is een bezoek aan de garage veel verstandiger.