Ajax is woensdagavond voor de 36ste keer landskampioen geworden van de eredivisie. De Amsterdammers hadden een makkelijke avond en speelde met de titel veilig met een 5-0 overwinning op Heerenveen. Dit levert het kampioenschap op voor de ploeg van Erik ten Hag.

Ajax kroont zich tot kampioen van Nederland

De Amsterdammers waren gebrand om te winnen voor de uitverkochte Johan Cruijff Arena. Na een kleine twintig minuten kwam Ajax op voorsprong. Nicolás Tagliafico schoot de bal knap in de verre hoek. Daarna zorgde Steven Berghuis voor de 2-0. Voor de rust werd dezelfde Berghuis naar de grond gewerkt en kreeg daarvoor een strafschop. Sébastian Haller schoot raak en maakte zijn 21ste van het seizoen.

De club uit Amsterdam kwam in de tweede helft niet meer in de problemen en zag Brian Brobbey en Edson Álvarez nog scoren. Zo werd Ajax voor de 36ste keer kampioen van de eredivisie. Met deze overwinning horen ze de kassa weer rinkelen in Amsterdam.

Erik ten Hag sluit af in stijl

Trainer Erik ten Hag sloot met het kampioenschap af in stijl. De 52-jarige oefenmeester vertrekt na dit seizoen naar Manchester United, maar werd voor de derde keer op rij kampioen (plus één eerste plaats in het afgebroken seizoen). Daarmee trad hij in de voetsporen van Rinus Michels en Louis van Gaal. Alleen Frank de Boer pakte meer titels op rij, dat waren er 4. Ook Daley Blind kent veel succes bij de Amsterdammers. De verdediger werd voor de zevende keer landskampioen met Ajax en kwam zo op gelijke hoogte met zijn vader Danny. Al deze records doen het vermogen van Ajax alleen maar ten goede.

Dit levert het kampioenschap voor Ajax op

Met nog 1 speelronde te gaan heeft Ajax 4 punten meer dan PSV. Daardoor zijn de Amsterdammers verzekerd van een plek in de groepsfase van de Champions League. Er gaat heel erg veel geld om in de wereld van voetbal, dat is niets nieuws meer. De startpremie voor Champions League-deelname is dan ook maar liefst 15,64 miljoen euro. Daarnaast is Ajax verzekerd van inkomsten uit de zogenoemde coëfficiënten-ranking en marketingpoule. Naar schatting levert dit circa 21 miljoen euro op. Ook met de televisierechten rinkelt de kassa. Naar verluidt verdient Ajax zo’n 3 miljoen aan tv-gelden. De exacte bedragen van de laatste onderdelen zijn nog niet bekend, maar zijn een ruwe schatting. Kortom: Ajax casht flink na weer een successeizoen!