De baard is, naast een gespierde torso, één van de typische mannelijke kenmerken. Heb je een mooie volle baard en weet je die keurig bij te houden, dan is er niks aan de hand. Dat geldt niet voor iedereen. Bij de een is er sprake van inhammen, een niet volgroeide baard of een baard die zo langzaam groeit dat je er moedeloos van zou worden. Gelukkig kunnen we je aan de hand van acht tips laten zien hoe ook jij een prachtige baard kan laten groeien en die ook kan onderhouden.

Baardgroei stimuleren in acht tips

De baardgroei wordt onder invloed van hormonen gereguleerd. Dat is geen garantie voor een mooie baard. Daar waar de een al op zijn achttiende een prachtige baard heeft, daar moet de ander tot zijn dertigste mee wachten. De genetische aanleg speelt dus zeker een rol. Toch kun je met wat trucjes de boel recht trekken.

1. Eet gezond en gevarieerd

Alles wat met groei te maken heeft, is gerelateerd aan voeding. Dat geldt dus ook voor de baardgroei. De eerste stap is dus te zorgen voor een volwaardige maaltijd zodat je voldoende vitamine A, B, C en E, magnesium, omega 3 en zink binnen krijgt. Drink je daarnaast voldoende water dan doe je in feite al alles op je baardgroei te stimuleren. Wil je toch nog gezonder eten, check dan deze voedingstips.

2. Vermijd stress

Stress is logischerwijs verbonden met ons leven. Op alle mogelijke gebieden moeten we presteren en in feite nemen we altijd te weinig tijd voor onszelf. Je werk, je social media, de sportschool en je sociale contacten, het neemt allemaal tijd in beslag. Als het plannen van al je taken al niet tijdrovend is, dan is er nog de druk vanuit je omgeving die zorgt voor de nodige spanning. Stress dus en dat is niet bevorderlijk voor je baardgroei. Ontwijk de stress en zie hoe snel je baard gaat groeien.

baard

3. Een goede gezichtsverzorging

Een goede gezichtsverzorging zou routine moeten zijn. Vooral als je graag ziet dat je baard gaat groeien, is het zinvol om je huid goed te verzorgen. Dat is geen loze bewering, ook dermatologen geven dat advies, bovendien staat het een stuk verzorgder. Een goede manier dus om je baardgroei te stimuleren.

4. Laat de huid rusten

Je baardharen te vaak scheren zou zorgen voor meer haargroei. Onzin! Het helpt juist om de huid rust te geven door je even een paar dagen niette scheren. Je ziet dan zelf hoe snel je baard daadwerkelijk groeit.

5. Wees lief voor je baard

Een goede gezichtsverzorging is een ding, dat wil niet zeggen dat je daarmee ook je baard goed hebt verzorgd. Juist voor de baard zijn er speciale middeltjes beschikbaar. Gebruik dus vooral wel baardolie, baardshampoo of een speciale wax. Verzorg je de baardharen goed, dan heeft dit ook zijn weerslag op de groei.

6. Sporten helpt!

Het hebben van een baard is geen excuus om niet te gaan sporten. Het maakt daarbij niks uit welke sport je beoefent. Zowel fitnessen, hardlopen of voetballen zijn goed voor je. Het stimuleert de aanmaak van testosteron, een hormoon wat ook te maken heeft met de baardgroei.

baardgroei stimuleren

7. Het paardenmiddel: een baardtransplantatie

Wil je echt in een keer af van al je zorgen en een baard hebben als George Clooney, dan is er altijd nog de mogelijkheid tot een haartransplantatie om een mooie volle baard te krijgen. Dat kost een paar centen, maar dan ben je wel in een keer van al je zorgen verlost.

8. Een baard is ook niet alles

Als een haartransplantatie niet echt je ding is of net even buiten je budget valt, dan is het een goed advies om gewoon te werken met wat je hebt. Een volle baard staat niet bij iedereen, je moet er namelijk ook net de juiste kop voor hebben. Het grote voordeel: niet alle vrouwen worden wild van een man met een baard, soms scoor je zelfs beter met een gladgeschoren gezicht. Dan is het zelfs onnodig om je baardgroei te stimuleren.