Noem het WC-eend of culinaire gerechtigheid, maar als een Italiaan iets over pasta zegt moet het wel waar zijn. Wetenschappers in Italië hebben een baanbrekende analyse gepubliceerd die twijfel doet rijzen over de meest wrede gevolgen van al die koolhydraat-arme, eiwitrijke, paleo-geïnspireerde diëten die vandaag de dag nog steeds zo populair zijn: Pasta, zo blijkt, is volgens de Italianen helemaal niet zo slecht voor je.

Onderzoek

De onderzoekers onderzochten voedingsgegevens van meer dan 20.000 respondenten uit heel Italië en vonden dat de consumptie van pasta “significant en negatief” was in verband met de body mass index (BMI), taille- en heupomtrek en taille-tot-heupverhouding. Pasta-enthousiastelingen hadden ook minder kans op overgewicht of obesitas dan hun fettuccine-fobische tegenhangers.

mash up pasta GIF

Deze resultaten, de hypothese van de auteurs, kunnen verband houden met de dominante aanwezigheid van pasta in het zogenaamde mediterrane dieet, dat al lang in verband wordt gebracht met lagere percentages van obesitas en hartziekten. Zo merkten de Italianen verbanden op tussen pasta-inname en consumptie van andere ingrediënten van de Mediterrane dieetvoedselpiramide, waaronder tomaten, tomatensaus, uien, knoflook, olijfolie, kaas en andere ingrediënten die prijken op het dinermenu van jouw favoriete Italiaanse restaurant.

En..

Ze voegen er echter aan toe dat pasta deze lof-uitingen niet lijkt te ontvangen door te passen in een trendy plantaardig voedingsschema. De waargenomen negatieve associatie tussen de inname van pasta en BMI bleek onafhankelijk te zijn van factoren zoals mediterrane therapietrouw en dagelijkse calorie-inname; degenen die meer pasta aten hadden een lagere BMI dan degenen die dat niet deden.

De auteurs noemen deze observatie eenvoudigweg “interessant” en suggereren dat verdere analyse van de relatie tussen pasta en andere voedingsgroepen en / of voedingspatronen “nuttig zou zijn”, toch mag dit gevierd worden met een heerlijk bord pasta met extra Emily. Uh, kaas..