Dan kun je zo je best doen, maar soms wil het afvallen gewoon niet lukken. Het sporten gaat goed, maar waarom gaan die kilo’s er niet van af? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zorg ervoor dat je deze dingen op orde hebt als je wilt afvallen.

Je spieren wegen veel

Spiermassa is zwaarder dan vetmassa. Dat betekent dat wanneer je begint met trainen en dus nog niet veel vet bent verloren, je zwaarder kunt worden. De spieren die van de afgelopen trainingen zijn gegroeid. Dat is mooi, want daar ging je voor maar vergeet niet dat dit ook extra gewicht met zich meebrengt. Wanneer je spieren niet veel groter (en dus zwaarder) worden, zal je gaan afvallen. Heb dus even geduld.

afvallen

Brandstof vasthouden

Door de toegenomen inspanningen die je lichaam levert zullen je spieren meer brandstof gaan vasthouden. Glycogeen gaat zich in grotere mate in je spieren bevinden en dat bindt makkelijk aan water. Dit hoopt op in je spieren, wat niet erg is en weggaat wanneer je blijft trainen. Dan zal je ook meer afvallen.

Overcompenseren

“Ik heb net getraind, dus die chocoladereep mag wel.” Dit is een veel voorkomende gedachte onder beginnende sporters. De gedachte dat sporten veel energie verbrandt wordt soms lichtelijk overdreven en als excuus gebruikt. Niet elke hap hoeft te worden bijgehouden, maar als je goed wilt afvallen, zorg dan dat de verbranding groter blijft dan wat er gegeten wordt.

Vocht vasthouden

Bij het krachttrainen maar ook bij andere trainingen komen er kleine scheurtjes in je spieren. In principe is dit niet erg want hierdoor herstellen en groeien de spieren. Om te herstellen houden je spieren meer vocht vast, wat meer gewicht betekent. Dit duurt niet lang, maar is wel nodig voor je herstel. Geef dit dan ook even de tijd en zorg dat je volledig kunt herstellen.

afvallen

Je eet te weinig!

Het klinkt misschien gek, maar te weinig eten kan er ook voor zorgen dat het afvallen moeilijker gaat. Door niet genoeg of niet de goede producten voor spierherstel te eten, heb je minder energie. Dit maakt goed trainen moeilijker en minder trainen zorgt voor minder afvallen. Daarom is het ook goed om even te kijken naar welke producten voor spierherstel je het best kunt eten.