Ben je op zoek naar een nieuwe wagen, dan zal je bepaalde eisen en wensen hebben. Naast het gebruikelijke verlangen naar een goede mate van comfort zal je wellicht ook kiezen voor een wagen met een minimale impact op het milieu. Elektrisch rijden dus. Komt goed, want Renault komt met iets nieuws op de proppen. De Suite No. 4, een jubileumeditie van de klassieke Renault R4. Of dit echt een succesnummer gaat worden valt nog te bezien.

Renault R4

De Renault R4 bestaat 60 jaar en dus hebben de Fransen wat te vieren. Dat doen ze dus niet met champagne en een klassiek Frans diner, maar op een heel andere manier. Ideeën hebben die Fransen genoeg en dus kwam men met een bijzonder concept. Daar zal het overigens wel bij blijven want we vermoeden dat de wagen een behoorlijk warm klimaat van binnen genereert.

Enorm succesvol

De Renault R4 is wat de Lelijke Eend voor Citroën was: een ongekend succes. Lekker eenvoudig en uitermate betrouwbaar. Pak daarbij het aloude adagio ‘never change a winning team’ en je begrijpt waarom de Franse autofabrikant terug grijpt op het verleden. Dat principe zagen we al terug bij de Alpine A110 en de Renault 5 Concept. Voor de Renault R4 moest men nog iets leuks bedenken vanwege het 60-jarig jubileum en dus ging men druk aan de slag.

Renault R4 2

Suite No.4

De verrassingen waar Renault het eerder al over had krijgen nu vorm dankzij het laatste concept: Suite No. 4. Dit zou een opgeleukte versie van de R4 moeten zijn, maar of het echt uit de verf komt is nog de vraag. Het goede nieuws is wel dat de wagen volledige elektrische is, maar dat is niet alles. De achterzijde is, afgaande op het beschikbare beeldmateriaal, bijna volledig van glas, plexiglas wel te verstaan. Daarmee komt het concept verdacht veel in de buurt van een rijdende plantenkas. Nu is er niks mis met een stuk transparantie, maar dit is wellicht teveel van het goede. Overigens liggen er ook transparante zonnepanelen op het goed die voor de stroomopwekking moeten zorgen. Zo ben je wellicht niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een laadpaal.

Mathieu Lehanneur

De grote schuldige voor het concept is Mathieu Lehanneur. Hij is industrieel ontwerper en heeft vaker opzienbarende voorwerpen bedacht. Zo verzon hij ook al salontafels met een oppervlak wat nog het meest aan de zee deed denken en kwam hij op het idee om een luidspreker te ontwerpen met twintig zijden zodat je die in werkelijk elke positie kon plaatsen. Met andere woorden, de beste man heeft een ongelimiteerde fantasie en laat zich graag inspireren. Het ontwerpen van een auto is echter iets van een geheel andere orde en met een beetje fatsoen is de jubileumeditie van de Renault R4 nog het beste te omschrijven als een rijdende hotel suite met panoramisch uitzicht.

Broeikas effect

Het grootste nadeel van het concept van deze Renault R4 is dat het plexiglas de warmte vasthoudt. Dat wordt dus zweten als alle zitplaatsen zijn bezet. Voorlopig achten we de kans dus klein dat het concept gepromoveerd zal worden tot een model wat daadwerkelijk geproduceerd gaat worden. Een echte elektrische Renault 4 gaat er overigens wel aankomen. Zowel in de vorm van een personenwagen, maar ook als Fourgonette.

Renault R4