Food & Drinks

Aan deze 5 tekenen kun jij herkennen dat jij te veel suiker eet

tekenen te veel suiker

Af en toe een snack tussendoor kan geen kwaad, maar soms kun je een aantal tekenen herkennen waarop je lichaam aangeeft dat je te veel suiker eet. Wat die tekenen precies zijn, leggen we hier aan je uit.

5 tekenen dat je te veel suiker eet

Suiker kan heel erg lekker zijn. Bijna in elk snoepje, koekje of andere lekkernij zit suiker verwerkt. Een teveel aan suiker kan echter schadelijk zijn. Daarom moet je niet te veel suiker op een dag eten. Je lichaam geeft op verschillende manieren aan dat het al genoeg suiker binnen heeft gekregen. De meest voorkomende tekenen dat je te veel suiker eet zetten we hieronder.

1. Een slechte huid

De eerste manier waarop je lichaam aangeeft dat je te veel suiker eet, is door een slechte huid. Het zit zo: door snacks met veel suiker wordt er een suikerpiek veroorzaakt, als tegenreactie hierop maakt je lichaam insuline aan. Insuline bevordert de productie van androgenen. Androgenen zorgen voor meer talgproductie, waardoor je een slechte of onzuivere huid krijgt. Door talg krijg je namelijk puistjes, acne (puisten die jouw vriendin wil uitknijpen)  of gele plekjes.

2. Je blijft maar suiker eten

Je kent ze wel, de zogenaamde ‘sugar cravings‘. Je verlangt continu naar iets zoets, als een soort verslaving, want je blijft maar eten. Dit is een manier waarop je lichaam aangeeft dat je eigenlijk al te veel suiker gegeten hebt. Zorg er dus de volgende keer voor dat je de verleiding weerstaat, want het is echt niet goed voor je.

3. Je bent vaak moe

Te veel suiker verstoort de bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijgen je lichaamscellen minder energie. Dit resulteert in vermoeidheid en een slaperig gevoel, zelfs na een goede nachtrust.

4. Je hebt een opgeblazen gevoel

Je lichaam heeft moeite met het verteren van te veel suiker. Hierdoor kan gasvorming ontstaan. Zo heb je dus een hele tijd een opgeblazen gevoel en wordt iedereen om je heen ook nog eens chagrijnig door je stinkende scheten.

5. Je hebt last van veel stemmingswisselingen

Je kent het vast wel (vooral vrouwen hebben er last van): je voelt je kribbig en smakt naar eten, na het eten voel je je ineens weer een stuk beter, maar ook dat kan zo weer omslaan. Dit is een gevolg van suikerpieken en suikerdipjes. Je lichaam heeft moeite met de insulineregeling doordat je te veel suiker eet. Probeer dus de volgende keer iets gezonds te eten in plaats van in de snoeplade te duiken.

Heb je rare verschijnselen, maar komt het niet door een teveel aan suiker? Misschien ligt het er wel aan dat je te veel zout eet.