Het klinkt ergens misschien als waanzin, maar liefhebbers van horrorfilms onderwerpen zich vrijwillig aan beelden die ze doen trillen van angst. En toch doen we het allemaal weleens: een avondje lekker griezelen. Wij hebben voor jou een top 5 van horrorfilms op Netflix gemaakt. Blijf jij liever langer in spanning, dan hebben we ook een lijstje aan horrorseries op Netflix die jou geheid in je stoel doen rillen.

Horrorfilms

Er wordt vaak een beetje neergekeken op horrorfilms. Het genre wordt al jaren een beetje verguisd, omdat het weggezet wordt als goedkoop, gemakkelijk scorend, sensatie zoekend en hersenloos. Toch is dit echt te kort door de bocht, omdat het een kunst is om een goede horrorfilm te maken die niet op je lachspieren werkt, maar je angst inboezemt. Zeker omdat een hoop horrorfilms uitgaan van een bepaalde standaardformule, weet een goede horrorfilm origineel te zijn. Een film als A Quiet Place toonde vorig jaar aan dat er nog altijd ruimte voor vernieuwing is, en dat het genre dus bestaansrechten heeft. De volgende 5 horrorfilms staan op Netflix en weten ook boven het maaiveld uit te steken. De echte horror-fan mag die films beslist niet missen.

Train to Busan

Train to Busan is een Zuid-Koreaanse horror-thriller met veel vette actie over een zombie-apocalyps. De film uit 2016 werd onverwachts een groot succes en werd de eerste Zuid-Koreaanse film die wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen naar de bioscoop trok. Sowieso indrukwekkend binnen het domein van horrorfilms. Het knappe is dat de horrorfilm bijna volledig in een trein plaats vindt. De veiligheid van de passagiers van die trein komt in het gedrang als er een zombie-apocalyps uitbreekt. Gaandeweg valt bijna de gehele wereldpopulatie ten prooi aan het zich verspreidende zombievirus.

Hush

Het ingenieuze aan horrorfilm A Quiet Place is dat er geen geluid gemaakt mocht worden. Het is echter niet de eerste keer dat er in horrorfilms gespeeld wordt met het zintuig gehoor. Netflix Original Hush uit 2016 heeft namelijk een hoofdpersonage dat doof is. Die rol wordt gespeeld door Kate Siegel en het maakt haar een uiterst makkelijke prooi voor kwaadwillenden. De dove vrouw genaamd Maddie Young is een schrijfster die afgezonderd in een huisje in het bos woont. Zij moet vechten voor haar leven als een gemaskerde moordenaar voor haar raam verschijnt.

The Ring

Gore Verbinski is bekend geworden met de eerste drie Pirates of the Caribbean-films, maar heeft ook meerdere horrorfilms op zijn naam staan. Zijn laatste horror A Cure for Wellness werd in 2017 niet zo goed ontvangen. Voor The Ring was dat in 2002 wel het geval en laat die nou net op Netflix staan. Veel horrorfilms gaan uit van een monster. In The Ring is dat een killer videotape. Naomi Watts speelt een journalist die een zaak onderzoekt waarbij mensen die een bepaalde videotape gezien hebben, een week later het lootje leggen. The Ring is een van de succesvolste horrorfilms aller tijden.

Cabin in the Woods

Filmmaker Drew Goddard is een absolute aanwinst voor de horror en thriller genres. Zijn laatste film, Mandy uit 2018, is nu al een cultfilm binnen het genre. Met een foute jaren 80 vibe, pulserende kleuren en een keiharde Nicolas Cage is dat een heerlijke film. Maar Goddard is goed voor meer horrorfilms. Eerder liet hij met Cabin in the Woods uit 2012 al zien hoe talentvol hij is. Je moet van goede huizen komen wil je een horrorfilm met zo’n standaardnaam interessant maken, maar Goddard lukt het. De film heeft een score van 91% op Rotten Tomatoes. Ook leuk: een van de acteurs is een beduidend jongere Chris Hemsworth.

The Fly

Een klassiekertje, deze horrorfilm van David Cronenberg. Cronenbergs stijl staat bekend als fysiek, want ook in andere films van hem wordt er veel geglibberd en geslijmd. The Fly is een heerlijke, kitsch-y jaren 80 horror. Jeff Goldblum, bij het grote publiek bekend van Jurassic Park, speelt excentrieke wetenschapper Seth Brundle. Als een van zijn experimenten misloopt, begint Seth langzaam te transformeren naar een hybride vorm van mens en vlieg. The Fly een beetje de videoclip van Michael Jacksons Thriller en dan in de vorm van een anderhalf uur durende horrorfilm.

Bekijk ook eens deze 5 actiefilms op Netflix.