Ben jij op zoek naar een vette film waar je niet te veel bij na hoeft te denken? Dan is een actiefilm daar perfect voor en gelukkig staan er een hoop actiefilms op Netflix. Snelle auto’s, mooie vrouwen en heel veel knallen. Het zijn heerlijke films om een avondje bij achterover te zitten met de voetjes van de vloer. Ze lenen zich net zo goed ook voor een filmavond met je maten of een bezoek aan de bioscoop.

Het genre kwam in de jaren 70 en 80 met acteurs als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis op, maar kent met namen als Tom Cruise en Jason Statham ook recentere actiehelden. Niet heel verwonderlijk ook dat acteurs als Liam Neeson en Keanu Reeves bijvoorbeeld de switch naar actiefilms gemaakt hebben. Als je je afvraagt of het nu nog een beetje wat oplevert – het spelen van een actieheld – bekijk dan eens het ‘nederige stulpje’ dat Bruce Willis te koop heeft staan en oordeel zelf.

De beste actiefilms op Netflix

Gelukkig heeft Netflix qua actie het een en ander in de aanbieding. Zo heb je een bikkelharde film met Keanu Reeves, een classic met Sylvester Stallone, een heel dozijn Jason Statham-films of een film waarin een heel blik actiehelden opengetrokken wordt. Kijk hieronder voor onze lijst van de 5 hardste actiefilms die op Netflix te vinden zijn.

John Wick

In 2014 waagde Keanu Reeves – die het meest bekend is als Neo uit de Matrix-franchise – de stap naar de actiefilms met de titelrol in John WickJohn Wick deed niet alleen een frisse wind door het genre waaien, maar de film zette bovendien op een rijtje waar een goede actiefilm aan moet voldoen. Een actieheld heeft een doel nodig en een motivatie voor dat doel. Meestal is hem iets overkomen, waardoor hij geworden is wie hij is en waarom hij doet wat hij doet. Voor John Wick is de aanleiding simpel: criminelen breken in, vermoorden zijn hond en stelen zijn klassieke Ford Mustang. Onacceptabel natuurlijk! John laat het er niet bij zitten en is uit op wraak. Hij besluit eigenhandig de gehele organisatie van de criminelen uit te roeien. Het derde deel van de reeks verschijnt 16 mei in de bioscoop.

Baby Driver

Deze actiefilm was een ware verrassing toen die in 2017 uitkwam en gelukkig is deze nu ook een van de actiefilms op Netflix. Regisseur Edgar Wright kende we tot dan toe alleen van de Britste comedyfilms als Shaun of the Dead en Hot Fuzz, maar met Baby Driver leverde hij ineens de beste actiefilm van het jaar. Miles is een crimineel genie wat betreft het besturen van vluchtauto’s bij bankovervallen. Het levert hem al gauw de naam ‘Baby Driver’ op. Door een constante piep in zijn oren verricht hij al zijn klussen met oortjes in. Uiterst casual zien we hem de vluchtauto behendig over drukke kruispunten en tussen vrachtwagens door manoeuvreren. Voor vette beelden, bloedstollende achtervolgingsscènes en een lekkere soundtrack moet je hier zijn.

Rambo: First Blood Part II

Misschien wel de meest iconische actieheld van de jaren 80 is John Rambo, gestalte gegeven door Sylvester Stallone. In First Blood was te zien hoe Rambo als Vietnam-veteraan terugkeert en problemen krijgt met lokale autoriteiten, maar in het tweede deel van de franchise uit 1985 wordt Rambo vrijgelaten uit de gevangenis. Dit doet de overheid niet zomaar. Rambo moet namelijk afreizen naar Vietnam om bewijs te vinden dat aantoont dat daar nog Amerikaanse krijgsgevangenen vastzitten na de oorlog. Wat bedoeld was als slechts een verkenningsmissie, wordt voor Rambo een reddingsoperatie met als doel alle Amerikaanse gevangenen in veiligheid te stellen. First Blood Part II is het toonbeeld van de klassieke actiefilm, dus essentieel voor actiefilms op Netflix.

The Expendables

Dat er nog nooit iemand eerder op het idee gekomen was, is een wonder. Je gooit een hoop actiehelden in één film en het leidt geheid tot een moddervette actiefilm. Dat is het gegeven waar The Expendables – pas in 2010 – vanuit gaat. Deze film mag absoluut niet ontbreken in een lijst van actiefilms op Netflix. The Expendables blies de carrières van een hoop uitgerangeerde actiehelden nieuw leven in. Onder andere Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Terry Crews en Mickey Rourke zitten in de cast en bovendien zijn er cameos voor Bruce Willis én Arnold Schwarzenegger. The Expendables is een groep huurlingen die een missie krijgen om een dictator in Zuid Amerika van de troon te stoten. Gaandeweg komen ze erachter dat de dictator slechts een pion is van een ex-CIA agent. Voor een bak rauwe actie en een overvloed aan actiehelden moet je bij deze film zijn.

The Mechanic

Jason Statham kan natuurlijk onmogelijke ontbreken in een lijst van actiefilms op Netflix. Statham is zo’n acteur die precies in de gaten heeft waar hij goed in is: de keiharde en vooral no-nonsense actieheld die zijn teksten veelal mompelt. Hij levert actiefilms aan de lopende band af, die af en toe nog weleens op elkaar lijken. Eén van de films die het beste laat zien wat Statham allemaal in huis heeft, is The Mechanic uit 2011. Statham speelt de rol van de huurmoordenaar Arthur Bishop. Zijn specialiteit is dat hij de moord op een doelwit eruit laat zien als een ongeluk of zelfdoding. Bishop heet ‘Mechanic’ omdat hij te werk gaat met de precisie van een machine. Zo legt hij een Colombiaanse drugsbaron om zonder dat iemand überhaupt doorheeft dat hij in het huis aanwezig is geweest.

Het hele lijstje al afgewerkt? Check ook eens ons lijstje aan Netflix gangster series.