De fascinatie voor de levensvisie en -aanpak van de typische gangster is vaak groter dan men in eerste instantie wilt toegeven. Het surreële leventje dat de bekende families (Bonanno uit ‘Donny Brasco’ en Corleone uit ‘The Godfather‘) of one-man-shows (Tony Montana uit ‘Scarface’ & Frank Lucas uit ‘American Gangster’) leiden is in alle waarheid dan ook niet waar wij in eerste instantie aan denken wanneer we toeleven naar een comfy en gelukkig leven. Toch blijft het fascinerend om dit soort films en series te kijken, daarom hebben wij een lijst met 5 Netflix gangster series gemaakt die het kijken zeker waard zijn.

Netflix gangster series

Terwijl we door ons nostalgisch verlangen zo nu dan op de bank ploffen voor een all time classic mogen we toch ook van geluk spreken dat het maffialeven nog altijd een populair gedragen genre is in het hedendaagse aanbod van films en series. Zo ook bij de meeste geliefde streamingdienst ter wereld: Netflix. Helaas zijn twee van ontzettende goede criminaliteit- en mobster-tv-programma’s, ‘The Wire’ en ‘The Sopranos’, momenteel niet beschikbaar, omdat ze door Amazon zijn geclaimd. Toch huizen er in het register van Netflix heel wat kwalitatieve series die je cravings naar bedreigingen, geweren en “Italiaanse clichés” tegemoetkomen. We sommen ze even voor je op:

1. Peaky Blinders

De serie Peaky Blinders neemt je mee naar het Birmingham, Engeland uit 1919. Thomas “Fucking” Shelby is het hoofd van de familie en bende die voornamelijk bestaat uit ex-militairen die sinds de oorlog in Frankrijk lijden aan het afschuwelijke PTSS. Ze staan ​​bekend om hun hoeden, of “blinders”, met scheermessen genaaid in de rand, die meer als een waarschuwing dan als wapen dienen.

Tijdens hun klim op de maatschappelijke ladder naar legale praktijken nemen Thomas en zijn familie het op tegen andere grootmachten als gevestigde gangs en de overheid. Je kan genieten van vier seizoenen van de Peaky Blinders, maar seizoen 6 en 7 komen er hoe dan ook aan!

2. Narcos

De serie ‘Narcos’ neemt je mee in het verhaal over de drugsbaron Pablo Escobar. De hele serie draait rond zijn drug empire. Het laat de groei en weg zien van een kleine crimineel die het uiteindelijk wist te schoppen tot meest beruchte drugskingpin en een van de rijkste mensen ter wereld. Momenteel zijn er drie seizoenen van Narcos en één seizoen van Narcos Mexico.

3. Gomorra

De serie ‘Gomorra’ is meer dan zomaar een verhaal over gangsters. Het gaat over Camorra, onder insiders bekend als ‘The System’, een georganiseerd misdaad netwerk met een wereldwijd bereik en grote belangen in de bouw, high fashion, illegale drugs en het verwijderen van giftig afval. Met een kwaadaardige greep oefent het invloed uit op steden en dorpen langs de Napolitaanse kust – een streek waar geweld nauw met zakendoen verweven is en de plek met de meeste moorden van Europa en een opvallend stijgend niveau aan kankerpatiënten. Het kijkplezier dat we op Netflix vinden duurt drie seizoenen met een totaal aan 36 afleveringen.

4. El Chapo

De serie ‘El Chapo’ draait om Joaquín Guzmán, de beruchte drugsbaron uit Mexico die onder de naam El Chapo furore maakte. De dramaserie vertelt de opkomst van El Chapo, zijn hoogtepunten, maar ook zijn tijd in de gevangenis en hoe hij wist te ontsnappen. Fans van Narcos zouden zich ook zeker moeten laten vermaken door deze nieuwe serie van Netflix. Al heeft de serie ook wel wat kritiek geoogst.

Als opvolger van Narcos kent de productie toch zijn mankementen, zo hebben mensen hun twijfels bij het acteerwerk en de gehele setting. Maar El Chapo krijgt toch een keurige 7,9 op IMDb. De serie kent nu 3 seizoenen, genoeg kijk plezier dus!

5. Lilyhammer

De serie ‘Lilyhammer’ mag zeker niet ontbreken aan dit lijstje van Netflix gangster series. De serie neemt je mee in het verhaal van een maffioso Frank Tagliano, die een getuigenis heeft afgelegd tegen een ander belangrijk persoon binnen de maffia. Wanneer hij in getuige-beschermingprogramma van de Amerikaanse FBI wordt opgenomen besluit hij onder de naam “Giovanni Henriksen” een nieuw leven op te bouwen in het Noorse plaatsje Lillehammer. Hij integreert hier op zijn eigen manier en opent een populaire nachtclub, genaamd “Flamingo”. Een leuk feitje: Lilyhammer is de eerste televisieserie, die door Netflix werd gemaakt en telt drie seizoenen met ieder acht afleveringen.

Mocht je nog geïnteresseerd zijn in andere Netflix gangster series, dan zijn Farina en Dogs of Berlin zeker een aanrader!