We hebben je onlangs al verteld dat de Tweede Kamer een helmplicht voor snorfietsen overweegt voor 2019, nadat artsen in een brandbrief hadden opgeroepen tot maatregelen, omdat er dit jaar teveel sprake zou zijn van (hersen)letsel. Ondanks dat dit heel vervelend is voor de huidige blauwe-kenteken-bestuurders is dit een voorbode dat we allemaal toch wat voorzichtiger met onszelf en elkaar om moeten gaan. Vooruitkijkend naar 2019 beginnen onze goede voornemens daarom nu al bij het afsluiten van de juiste zorgverzekering. Omdat het einde van het jaar nadert, is dit hét moment om te checken of je nog wel goed zit!

Waar moeten we dan op letten? Wat zijn de nieuwe voorwaarden van je zorgverzekering, welke zorg verwacht je volgend jaar en zit je dan nog wel goed bij je huidige zorgverzekering? En ja, die zorgverzekering zul je wel nodig hebben, want ondanks dat we niks te melden hebben over een levensbedreigende zombie-apocolypse of een alien-invasie, zijn dit de alledaagse dingen die jou het leven goed zuur kunnen maken:

De Winter 2018 / 2019

Hoewel 2019 ook het jaar wordt waarin het laatste seizoen van Game of Thrones wordt gelanceerd – waar kijkers de meest epische gevechtsscènes gepresenteerd krijgen – is het volgens Piet Paulusma juist uitkijken geblazen met de winter. Nederlands’ meest bekende weerman verwacht een koude winter, met veel neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel. In zijn voorspelling staat dat februari voor Nederlandse begrippen extreem koud en guur zal verlopen met strenge vorstperiodes die kouder voelen dan normaal; kleed je dus warm, goed en waterdicht aan om winterhanden en gevaren van onderkoeling te voorkomen! Denk ook om je medemens die misschien wat minder fortuinlijk (op straat) leeft.

2019 Gezondheid Consumentenbond Gewoonvoorhem Aaron Burden

(Winter)Sport

We hoeven je natuurlijk niet te herinneren aan Pins Friso – doen we wel – maar nu de koudste tijd van het jaar ons weer heeft gevonden is wintersport een activiteit die even een reminder nodig heeft: draag verantwoordelijkheid voor jezelf! De nachten die je doorhaalt in de Skihut vormen bijvoorbeeld ook een aanslag op je lichaam en aangezien snowboarden en skiën behoorlijk belastend zijn voor de knieën en rug, is het wellicht zaak om preventief voorzorgsmaatregelen te nemen: of dit nu een (zorg- of reis)verzekering is, of ondersteuning in een knie- of enkelbrace.

Naast dit winterse uitstapje verdienen je sportactiviteiten op de binnenlandse velden ook extra aandacht. Hoewel de winterstop voor voetballers bijvoorbeeld nadert, zorgen koudere temperaturen nu eenmaal voor extra risico als het gaat om de grotere spiergroepen. Zorg dus dat je altijd verzekerd, uitgerust en warm ergens aan begint; je ligamenten, enkel- en kruisbanden en portemonnee zullen je dankbaar zijn! Die fysio betaalt zichzelf niet..

2019 Gezondheid Consumentenbond Gewoonvoorhem Luc van Loon

Auto-ongelukken

Ondanks de mogelijk gladde wegen is het niet alleen in de winter uitkijken geblazen! Het cliché dat auto-ongelukken in een klein hoekje zitten, is niet zomaar een cliché: door slechte wegen, roekeloos rijden, overschrijden van de snelheidslimiet, afleiding van de bestuurder, drugs- en medicijngebruik, alcohol, achterom gluren, eten in de auto, harde muziek en gebruik van een mobiele telefoon kan er namelijk van alles gebeuren. Ja, dat is een hele mond vol, en dan hebben we het niet eens over het fenomeen “als je net een Fast & Furious film hebt gezien“!

2019 Gezondheid Consumentenbond Gewoonvoorhem Garith Harrison

Straling

Over een telefoon (achter het stuur) gesproken, onderzoekers hebben in het onderzoeksrapport van het Nationale Amerikaanse Toxicologieprogramma geconstateerd dat blootstelling aan straling gerelateerd kan worden aan (het ontstaan van) kanker. Bij dagelijks gebruik bij de oren stijgt het risico op hersentumoren met twintig procent. Ook onze jongeheer loopt flink gevaar; wanneer je jouw telefoon te dicht bij je genitaliën houdt (in je zak of tussen de beentjes) kan dit op de lange termijn zorgen voor een aanzienlijke vermindering van het aantal zaadcellen – ook je sperma wordt ongezond en uitgehold! En dit allemaal terwijl een 5G-netwerk onderweg is! Leg die mobiel dus (“ver”) weg tijdens het slapen en let op je Social Media- en telefoongebruik.

2019 Gezondheid Consumentenbond Gewoonvoorhem Robin Worrall

Onszelf

We hebben al talloze onderzoeken met je gedeeld die uitwijzen dat jouw tijd in de sportschool goed is voor heel wat “extra” levensjaren. Hoewel we op deze wereld genoeg gevaren hebben rondlopen – nee, nog geen aliens of zombies – schuilt de grootste vijand in onszelf! Zowel op het gebied van lichamelijke beweging als op het gebied van inname van voeding en drinken hebben we beter naar onszelf te kijken! Wees geen dief van je eigen gezondheid, en daarmee je eigen portemonnee! Hart- en vaatziekten (de grootste moordenaars onder mensen) worden allen in verband gebracht met een ongezonde en ongedisciplineerde levensstijl! Verzorg je lichaam dus goed door kritisch te kijken naar je stressniveau, alcoholconsumptie, slaap, en je rook-, eet- of sportgedrag!

2019 Gezondheid Consumentenbond Gewoonvoorhem Victor Freitas