Ideaal zo’n snorfiets; je kunt iedereen achterop nemen, wordt nooit moe en je kapseltje neemt geen vormen aan van een afdak. Als het aan 130 artsen ligt komt hier echter verandering in! Want zij stuurden een brandbrief aan de Kamerleden om de helmplicht in te voeren voor iedere snelheidsmaniak die 25 km/u aantikt.

Helmplicht Snorfietsen Gewoonvoorhem

Helmplicht

Vanuit de kamer luidde veel ja-geknik, waar maar liefst drie van de vier coalitiepartijen toestemden: D66, CDA en ChristenUnie. Alleen de grootste partij van Nederland vindt het wat te ver gaan, als we Remco Dijkstra mogen geloven: “Wat is de volgende stap? Een verplichte fietshelm?”

Rutger Scheins (D66) wees op het stijgende aantal doden in het verkeer. Iets waar vele oppositiepartijen zich in konden vinden. Onder meer SP, GroenLinks, 50PLUS en SGP gaven hun akkoord in naam van de veiligheid. De PVV liet eens te meer weten Nederlanders vrij te laten in deze keuze: “Mensen kunnen dit prima zelf beslissen!”

Helmplicht Snorfietsen Gewoonvoorhem

Verkeersveiligheid

Voor de duidelijkheid; snorfietsen hebben een blauw kentekenbord en mogen met maximaal 25 km/u gebruik maken van het fietspad. De laatste jaren is er een sterke toename van het aantal ongelukken met snorfietsen geconstateerd door de SWOV. Volgens artsen zorgt de snorfiets jaarlijks voor tientallen doden en veel (hersen)letsel. Eerlijk is eerlijk: brom- en snorfietsers lopen relatief een groot risico om slachtoffer te worden van een ongeval.

Vooralsnog moeten we dus nog even afwachten, waar de Tweede Kamer met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) donderdag zullen debatteren over verkeersveiligheid. De minister heeft al kenbaar gemaakt open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht. Om kopzorgen te vermijden kun je tot die tijd dus gewoon om een scooter huren! Wat te denken van deze Super SOCO Elektrish?