Je zult ongetwijfeld weten dat het westerse eetpatroon alles behalve gezond is. Het aantal mensen met overgewicht neemt en ook het BMI is in veel gevallen verre van gezond. Natuurlijk kan je dan gaan besluiten om gezond te eten door de vetinname te beperken en ook de hoeveelheid suiker te verlagen. Je kan het ook een stuk extremer aanpakken zoals de Finse YouTuber Jonne dat deed. Gewoon door tien dagen lang alleen maar water te nuttigen.

Afvallen door 10 dagen niets te eten en alleen water te drinken

YouTuber Jonne, ook wel bekend onder de naam ‘The Unlazyway’, besloot bij wijze van experiment water te promoveren tot het enige voedingsmiddel voor een periode van tien dagen. Gewoon om te ervaren wat het effect zou zijn. Tien dagen lang dus niks anders naar binnen werken, alleen maar water. Dat bleek een duidelijk effect te hebben.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jonne (@unlazyway)

De eerste nadelige gevolgen

Nu zullen de meesten er niet aan moeten denken om ook maar een maaltijd over te slaan, maar tien dagen lang op water leven is best wel extreem. Hij was dan ook niet de flauwste en gaf dagelijks updates hoe het hem verging. Zo was de eerste dage het makkelijkste en ook dag twee was vol te houden alhoewel het steeds zwaarder werd. Zo kreeg hij last van vermoeidheid, kon hij zich minder goed concentreren en had hij last van energiedipjes.

Klachten namen toe

Naar mate de tijd verstreek werden de klachten erger. Zo kreeg hij vanaf de derde dag te maken met wat hij zou willen omschrijven als afkickverschijnselen. Zo kreeg hij last van hallucinaties en zag hij werkelijk overal eten, kreeg last van koude handen en ook zijn slaapritme werd aardig op de proef gesteld. Het werd nog erger: hij kreeg ook last van flauwtes en hoofdpijn. Onbewust keek hij ook veel naar video’s op social media over eten.

Koste wat het kost niet opgeven

Van opgeven was echter geen sprake, maar het leek hem wel verstandig om op een bepaald moment ook wat supplementen toe te voegen aan zijn dieet van water. Kalium, natrium en magnesium werden dus toegevoegd en eerlijk gezegd was dat ook nodig. Kalium is namelijk betrokken bij de signaaloverdracht naar de hersenen en natrium speelt een belangrijke rol bij de vochtbalans van je lichaam. Magnesium is daarnaast belangrijk voor je energiehuishouding. Kortom, alleen op water leven is een bijzonder zware opgave.

Effect van 10 dagen niet eten en alleen water drinken

Het effect van zijn strenge regime was na tien dagen wel duidelijk. Gedurende zijn vrijwillige vastenperiode was hij 8 kilo afgevallen, terwijl zijn vetpercentage met 400 gram was toegenomen. Ook zijn spiermassa was afgenomen, net als zijn BMI. Dat waren overigens nog de minste effecten. Opvallend genoeg was hij vooral in zijn gezicht gewicht kwijt geraakt. Dat was overigens niet zijn doel. Hij wilde enkel weten of een tiendaags dieet van alleen water uit te houden was en dat was het inderdaad. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het thuis ook kan doen. Als je namelijk wilt afvallen is het belangrijk om gewoon gezond te eten, desgewenst onder begeleiding van een voedingsspecialist.