We kennen het allemaal. Je had haast en hebt net iets te hard getrapt op de fiets. Resultaat? Het zweet breekt je uit en je hebt direct spijt van het lichtgrijze shirt dat je vanmorgen aan hebt getrokken. Sta je dan met je klotsoksels. Zweetplekken op je kleding wil niemand. Op zich kun je zeggen dat dat er niet toe doet; iedereen zweet immers. Toch is het over het algemeen iets wat mensen het liefst voorkomen. Om te zorgen dat de oksels mooi droog blijven kun je flink spuiten met je deo en het probleem lijkt opgelost. Maar van echt oplossen is met deze aanpak geen sprake, hooguit van het camoufleren. Gelukkig zijn er genoeg dingen die jou kunnen helpen in het voorkomen van zweetplekken.

zweetplekken

Eerste hulp bij zweetoksels: deodorant

Beginnen bij de basis: deodorant gebruiken. En ja, inderdaad, je zou denken dat iedereen dit wel weet maar toch kennen we allemaal wel iemand die dit stukje basisontwikkeling niet mee heeft gekregen. Deodorant gebruiken is nuttig zolang je het ziet als preventief middel en niet als oplossing wanneer de zweetoksels al hebben toegeslagen. Het stappenplan is in de basis behoorlijk eenvoudig: was je oksels goed, bij voorkeur met een lichaamsreiniger op natuurlijke basis. Zorg ook dat je okselhaar goed verzorgd is, scheelt meer dan je denkt. Pas daarna breng je de deodorant aan. Wanneer je oksel nog vies is, is deodorant niet meer dan een luchtje wat je over het vuil heen spuit. Ruikt eventjes lekker, maar lost niets op. Zorg bij het kiezen voor een deodorant dat je niet meteen naar de goedkoopste optie grijpt. De iets duurdere anti-transparant varianten werken beter.

Kledingkeuze

Eenmaal de juiste deodorant gevonden maar toch na een kwartiertje werken al weer zweetplekken die groeien als een olievlek? Kijk dan eens naar de materiaalkeuze van je kleding. Hoe synthetischer je kleding is, hoe minder het ventileert en hoe sneller je gaat zweten. In een volledig katoenen shirt zullen de vlekken een stuk minder snel toeslaan dan bij de polyester variant.

zweetplekken

Zweetvlekken wegwassen

De penetrante geur van zweet ontstaat op plekken waar het geproduceerde zweet blijft ’hangen’. Dat is dan ook de verklaring voor het ontstaan van zweetvlekken. Om die zweetvlekken in je kleding te verwijderen kun je het beste je kleding schoon weken. Gebruik een stevige borstel en ga de vlekken met een gewoon wasmiddel of met soda poeder (baking soda) te lijf. Wrijf een klein in op de aangetaste plek en laat het drie tot vijf minuten rusten. Zet vervolgens warm stromend water aan, bij voorkeur zo heet mogelijk. Schrob het kledingstuk onder de lopende kraan tot er geen vergeling meer zichtbaar is. Zorg er in ieder geval voor dat de vlek verdwenen is als je het kledingstuk laat drogen. Als de zweetplek namelijk nog zichtbaar is tijdens het drogen ga je deze er nooit meer uitkrijgen.