Wealth

Zoveel geld heb je nodig om nooit meer te hoeven werken

geld nooit meer werken

De gedachte om nooit meer te werken en continu op vakantie gaan, klinkt vrijwel iedereen als muziek in de oren. Maar hoeveel geld zou je nodig hebben om nooit meer te hoeven werken?

Nooit meer werken

Heerlijk om te dagdromen over het hebben van zoveel geld dat je nooit meer zou hoeven te werken. Lekker hier en daar op vakantie gaan, zonder te stressen dat je daarna weer terug moet naar werk. Steeds meer mensen beginnen ook vanaf jonge leeftijd met slimme besparingen en investeringen waardoor ze al op relatief jonge leeftijd al een groot vermogen op hun rekening hebben staan. Maar hoeveel zou er eigenlijk op je bankrekening moeten staan om nooit meer te hoeven werken?

Geld besparen = on FIRE

De mensen die vanaf jonge leeftijd goed beginnen met sparen en investeringen noem je ‘Financial Independent, Retire Early’ oftewel FIRE. Zei willen zo vroeg mogelijk met pensioen gaan, waardoor ze goed met geld omgaan. Hoe vroeg gaan die mensen dan met pensioen? Volgens experts gaat deze ‘FIRE’-groep gemiddeld twintig jaar eerder met pensioen dan mensen die niet aan ‘FIRE’ doen. Via onderstaande berekening wordt er meer duidelijk over deze rekenmethode om te achterhalen hoeveel geld je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken:

Het gaat als volgt: Bereken hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn en vermenigvuldig dat bedrag met 25. Geef je maandelijks 1000 euro uit, dan is dat per jaar 12.000 euro. Die 12.000 euro vermenigvuldig je dan weer met 25 en dan kom je op een bedrag uit van 300.000 euro. Dat heb je dus nodig om rond te komen. Maar volgens ‘FIRE’ moet je 50- tot 70  procent moet sparen van je inkomen. Dus zuiniger leven en investeren in indexfondsen. Ook moet je leren minder geld uit te geven aan dingen die onnodig zijn, bijvoorbeeld even snel naar de McDonalds. 

Alleen maar positief?

Maar niet iedereen is zo positief over deze manier van omgaan met geld. ‘FIRE’ is namelijk gebaseerd op een assumptie dat je geïnvesteerde geld altijd geld oplevert. Indexfondsen stijgen over het algemeen wel in waarde over langere periodes, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Er wordt ook geen rekening gehouden met inflatie, beleggingskosten en belastingen. En zuinig leven is ook een onderdeel van ‘FIRE’. Maar te zuinig leven kan natuurlijk ook niet het beste voor je zijn. Dus, is het nog maar de vraag of ‘FIRE’ wel echt zo fire is. Wat jij?