Food & Drinks

Is zoete aardappel gezonder dan normale aardappel?

zoete aardappel (friet)

In de wereld van bewuste voeding zijn zoete aardappelen al lang geen obscure keuze meer. Wat begon als een favoriet onder de hardcore, die hard bodybuilder community is nu een regulier item op de menukaart van andere gezondheidsbewuste mensen. Maar waarom eigenlijk? Laten we eens duiken in de oranje wereld van de zoete aardappel en ontdekken of het echt gezonder is dan zijn alledaagse tegenhanger, de gewone aardappel.

Waarom kies je eigenlijk voor zoete aardappels?

Een van de voornaamste redenen waarom zoete aardappelen zo geliefd zijn, is hun lage glycemische index. Dit betekent simpelweg dat de suikers in deze aardappelen langzamer in je bloedbaan worden opgenomen dan bij sommige gewone aardappelen. Hierdoor worden ze vaak beschouwd als een gezonder alternatief.

Maar laten we eerlijk zijn, gezondheid is een behoorlijk subjectief onderwerp. Wat voor de één gezond is, hoeft dat niet per se voor de ander. Voor veel mensen kunnen zoete aardappelen een goede keuze zijn, maar niet altijd.

Beide zitten in ieder geval boordevol koolhydraten, wat helemaal prima is, vooral als je een actieve levensstijl hebt.

De één hoeft de ander niet uit te sluiten

Het is eigenlijk niet zo zinvol om alleen maar een vergelijking te maken tussen gewone en zoete aardappelen, omdat je ze meestal niet los van elkaar eet. De beste manier om ze te bereiden is door te koken of stomen, zodat er geen vocht verloren gaat, in tegenstelling tot bakken of frituren waarbij het koolhydraatgehalte per gram kan toenemen.

Voor de rest zijn de verschillen tussen gewone en zoete aardappelen niet enorm. Afhankelijk van hoe je ze bereidt en welke variëteit je gebruikt, kan de ene aardappel meer koolhydraten bevatten dan de andere. Dat maakt vergelijken best lastig.

Bovendien worden zowel gewone als zoete aardappelen zelden op zichzelf gegeten. Ze maken vaak deel uit van een maaltijd met andere ingrediënten. Zo worden zoete aardappelen veel gebruikt in bakproducten en als frietjes.

De kleur vertelt een hele hoop

Een algemene regel is dat gekleurde voedingsmiddelen (natuurlijk niet dat kleverige snoepgoed) veel verschillende vitamines en mineralen bevatten. Zoete aardappelen zijn dus een goede keuze als je dieet wat extra voedingsstoffen kan gebruiken, maar dat geldt eigenlijk voor de meeste groenten en fruit.

Zowel gewone als zoete aardappelen zijn redelijk gezonde keuzes binnen een uitgebalanceerd dieet. De hype rondom zoete aardappelen is misschien wat overdreven. Ze zijn geen superfood en zeker geen vervanging voor onze vertrouwde Hollandse aardappel.

Dus, zijn zoete aardappelen gezond? Ja, maar ze zijn geen wondermiddel. En dat geldt eigenlijk ook voor gewone aardappelen.