Wij mannen houden van barbecueën. Het liefst doen we dat in de zomer. In het avondzonnetje, muziek aan, vrienden bij elkaar, spatel in de ene hand, koud biertje in de ander. Op dit scenario zullen we hier in Nederland nog even moeten wachten, maar dat betekent niet dat we onze barbecue-honger helemaal niet kunnen stillen. Ooit wel eens gedacht aan het geven van een winterbarbecue? Wij vertellen je precies hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Winterbarbecue organiseren

Laat het zonnige plaatje even weg en focus je op de wintermaanden. Ook, of juist met, een beetje kou kun je van een winteravond een perfecte barbecue-aangelegenheid maken. Roep je vrienden bij elkaar, prik een datum en bereid je met de volgende tips voor op een tot in de puntjes verzorgde winterbarbecue.

De voorbereiding: inkopen doen

Het succesvol organiseren van een winterbarbecue begint bij het doen van goede inkopen. Een barbecue valt of staat uiteindelijk bij wat er te eten en te drinken is. Begin met het maken van een overzicht van de aanwezigen zodat je weet voor hoeveel man je een bezoekje brengt aan de supermarkt. Te beginnen met het drinken. De hele charme van een barbecue zit hem in het feit dat er een gezellige aangelegenheid ontstaat rondom een relatief trage bezigheid. De kolen moeten opwarmen, er past niet oneindig veel per keer op de grill en men eet niet in één keer een bord eten, maar krijgt hier en daar wat nieuws toegestopt in een tijdspanne van een paar uur. Heerlijk. Wat hier wel van groot belang is, is het voorzien van de juiste dranken.

Zeker voor een winterbarbecue is bier de meest geschikte keuze, zet het simpelweg buiten en het koelen gaat vanzelf. Binnen het bier-aanbod is er van alles te vinden en af te stemmen op hetgeen dat je gaat serveren. Van lichte, frisse pilsjes, tot stevigere winterbieren. Tegenwoordig is het aanbod zo groot dat er voor ieder wat wils te vinden is. Wil je de kosten een beetje drukken, dan is het zeker bij deze boodschappen verstandig de bieraanbiedingen in de gaten te houden. Zo blijft er meer budget over voor het volgende punt: eten.

winterbarbecue

Niet onbelangrijk, het eten. Ga na of er speciale dieetwensen zijn en breng in kaart hoeveel eten er precies nodig is om alle monden te voeden. Zorg bij het maken van je boodschappen lijst dat er een beetje variatie in zit. Leuk en aardig dat jij bekroond bent tot Mr. Sparerib van de groep, maar dat betekent niet dat er geen plek is voor andere versnaperingen. Probeer naast je vaste arrangement eens wat nieuws uit om je winterbarbecue naar een hoger level te tillen. Het internet staat vol met tips voor originele barbecuegerechten, ideaal om je inspiratie vandaan te halen.

De uitvoering

De boodschappen zijn in huis en je maten staan met een paar uur voor de deur. Dan rest je alleen nog het opzetten van het tafereel. Zet de barbecue buiten, steek de kolen aan en bouw een geïmproviseerde buiten-koelkast voor de drank. Het is winter, dus het is koud en dus is het belangrijk na te denken over een manier het zo lang mogelijk buiten vol te houden. Manieren om het dragelijk (en extra feestelijk) te maken zijn bijvoorbeeld vuurkorven. Het voegt niet alleen sfeer en warmte toe, maar werkt ook nog als lichtbron wanneer het donker begint te worden.

De echte puntjes op de ‘i’

In de basis heb je nu een prima winterbarbecue op poten gezet. Maar, het kan altijd beter. Wil jij van je avond écht een bijzondere maken, steek dan wat extra moeite in de details. Denk bijvoorbeeld aan marshmallows voor boven de vuurkorven. Of bijvoorbeeld aan het kopen van een goede fles whisky waar jullie, eenmaal uitgegeten, mee afsluiten rondom de laatste smeulende kolen. Krijg je het niet warm genoeg van, denk dan aan warme chocomelk met een scheutje rum om de avond mee af te eindigen.

winterbarbecue